Klantenservice open maandag t/m vrijdag van 08:00 tot 23:59

Zijspie voor je overkapping zelf maken

Een zijspie voor je overkapping zelf maken doe je eenvoudig zelf. Een zijspie met polycarbonaat is de ideale oplossing om het schuine gedeelte van je overkapping dicht te maken. Hierdoor heb je extra bescherming tegen weer en wind je geniet je dus nog langer van je tuinoverkapping aan huis.

Zijspie met polycarbonaat monteren

Onze zijspie met polycarbonaat wordt geleverd als zelfbouwpakket. Hierdoor kun je o.a. de hoogte en lengte zelf bepalen. De zijspie is dus geschikt voor vrijwel iedere overkapping.

We spreken in deze instructies over 4 verschillende kanten:

  • Kant A: zijligger
  • Kant B: paalzijde
  • Kant C: muurzijde
  • Kant D: afstand tussen de muur en paal

Tip: huur gereedschap bij een bouwmarkt.

Zijspie voor je overkapping zelf maken
Tijd nodig 60 minutes

Benodigd gereedschap

- Schroefmachine
- Decoupeer- of circelzaag
- Compressor
- Rolmaat

Benodigd materiaal

- Polycarbonaat plaat
- U-profielen voor de zijspie
- Gesloten anti-dust tape
- Bevestigingshoek
- Slagpluggen
- Zelfborende schroeven

Stap voor stap de zijspie voor je overkapping zelf maken

Stap 1 : Meten en tekenen kant C
Bepaal de hoogste zijde (aan de kant van de muur) van de zijspie. Deze kant kan maximaal 980 millimeter hoog worden. Kies hier bijvoorbeeld een hoogte zodat de zijspie lager dan je schutting uitkomt.
Stap 2 : Meten en aftekenen kant D
Bereken de rechte lengte van de zijspie. Meet tussen de staander en de muur en haal 1 centimeter van deze maat af.
Stap 3 : Meten en aftekenen kant B
Indien de terrasoverkapping geplaatst is onder een hoek van 8 graden, dan loopt de terrasoverkapping 14 centimeter per meter uitval. Is de uitval 3 meter, dan loopt de overkapping 3 x 14 = 42 centimeter af. Kant B is dan Kant C - 42 centimeter.
Stap 4 : Aftekenen kant A
Teken de juiste afmetingen af op de polycarbonaat plaat. De lengte van Kant A hoeft niet bekend te zijn om deze tekening te maken.
Stap 5 : Polycarbonaat zagen
Zaag het polycarbonaat zoals afgetekend op maat. Gebruik hiervoor de decoupeer- of cirkelzaag met een fijne tand. Blaas na het zagen met de compressor het zaagsel uit de polycarbonaat plaat.
Stap 6 : Anti-dusttape plakken
Gebruik de gesloten anti-dusttape om zijde A, B en C dicht te maken.
Stap 7 : U-profielen plaatsen
Plaats een u-profiel op kant A en houdt het uiteinde aan kant C gelijk. Zaag aan kant B het u-profiel af. Het stuk wat je overhoudt gebruik je voor kant B. Teken deze af en zaag het op maat. Plaats het nu op kant B en tik aan met een rubberen hamer (tip: indien dit lastig gaat kun je het polycarbonaat een beetje samendrukken aan de kanten). Leg het andere u-profiel gelijk met kant C en teken het uiteinde verstek af aan kant A. Zaag deze kant af en plaats het u-profiel op kant C. Het gedeelte dat uitsteekt aan kant D kun je nu ook afzagen.
Stap 8 : Muurbevestiging
Met de waterpas meet je aan de muurzijde recht naar beneden en plaatst hier de bevestigingshoek met twee slagpluggen vast in de muur. Gebruik bij een muur welke niet van steen is eventueel andere schroeven. Bevestig de zijspie aan de lip van de zijligger langs de buitenzijde en aan de bevestigingshoek aan de muur. Indien de zijspie op een schutting komt, moet je eerst alle profielen rondom het polycarbonaat plaatsen.
Stap 9 : Bevestigen aan staander
Aan kant D zet je het u-profiel vast door een schroef onder een hoek door het polycarbonaat te schroeven. De zijspie zit nu helemaal vast en alleen aan zijde D moet het u-profiel nog gemaakt worden.
Stap 10 : U-profiel zijde D
Neem de maat van zijde D en kort het laatste u-profiel in naar de volledige lengte. Aan beide kanten op het einde zaagt u kleine hoekjes van 20mm uit het profiel, zodat de profielen bij de muur en staander netjes aansluiten. Zet het profiel op zijde D en tik deze vast met een rubberen hamer.

Klaar met monteren van je zijspie

Gefeliciteerd, de polycarbonaat zijspie voor je overkapping zelf maken is je gelukt! Heb je nog vragen, laat gerust een reactie achter en we zullen je direct antwoord geven!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel