Klantenservice – maandag t/m vrijdag van 08:00 tot 23:59, zaterdag en zondag van 09:00 tot 17:00 | Showroom Venlo 7 dagen per week geopend

Water in polycarbonaat platen

De meeste terrasoverkappingen van aluminium worden uitgevoerd met een polycarbonaat dak. Vaak is dit de goedkoopste terrasoverkapping, maar zeker niet de slechtste. Toch is er één eigenschap van het polycarbonaat waar je vooraf goed rekening mee moet houden: er kan water of condens in polycarbonaat platen ontstaan.

Waarom kan er water ontstaan in polycarbonaat platen?

Alle kunststoffen (met uitzondering van PET) zijn waterdicht, maar niet dampdicht.  Dit betekent dat er altijd water of condens kan ontstaan in de kanalen van meerwandige kunststofplaten, zowel bij vlakke als geprofileerde platen. In ons geval zijn dit dus polycarbonaat platen. Condens kan naar de onderzijde afgevoerd worden. Hoe groter de dakhelling, hoe gemakkelijker dit gaat. Condens kan ook van binnen naar buiten door de plaatwand verdampen.

De oorzaken van condens

De mate waarin water in de polycarbonaat plaat kan optreden hangt af van verschillende factoren:

  • de isolatiewaarde van de polycarbonaat plaat
  • het verschil tussen de binnen- en buitentemperatuur
  • de vochtigheidsgraad van de omgevingslucht (bij nieuwbouw is er vaak sprake van een hogere luchtvochtigheid door bijvoorbeeld het drogen van beton)
  • het buitenklimaat (hierbij is de oriëntatie een erg belangrijke factor

Overkappingen die geplaatst zijn op het zuiden hebben over het algemeen minder last van water of condens in de platen. De platen worden o.a. sneller warm waardoor het condenswater snel weer verdampt. Bij een overkapping op het noorden zal het vaker zichtbaar zijn, en ook langer aanhouden. Zeker wanneer er weinig zon schijnt of schaduw op de overkapping valt.

Technische eigenschap

Condens in polycarbonaat platen is op zich technisch gezien geen probleem. Esthetisch kan het als vervelend ervaren worden. Helaas kan dit niet vermeden worden. Helaas is het een eigenschap van het materiaal waar vooraf rekening mee gehouden moet worden.

Voorkomen van water in polycarbonaat platen

Om te voorkomen dat je last krijgt van water of condens in de platen, hebben wij bij het ontwerp van onze overkappingen al rekening gehouden met het volgende:

  • hellingshoek van 8 graden
  • Topkwaliteit AntiDUST® tape, made in Holland
  • Speciaal ontworpen neusprofielen voor de ventilatie

Heb je een tuin op het noorden, dan adviseren we om opaal polycarbonaat te kiezen, omdat het water of condens minder zichtbaar is.

Veelgestelde vragen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis levering

Altijd, in Nederland en België

Gemakkelijk retourneren

30 dagen gratis retourneren

5 jaar garantie

Genieten zonder zorgen

100% veilig afrekenen

iDeal / Klarna / Creditcard

Bezoek onze showroom

Onze showroom in Venlo is 7 dagen per week geopend. Je bent van harte welkom om onze producten te bekijken en onze medewerkers staan voor je klaar voor advies.

📍 Nijmeegseweg 2D, Venlo

Showroom-Venlo

Success!

The discount has been applied. You will see it when you checkout.

There has been a problem

Unfortunately this discount cannot be applied to your cart.

Deel