Klantenservice open maandag t/m vrijdag van 08:00 tot 23:59

Is fundering nodig voor een overkapping?

Je wilt een overkapping aan huis maken. Het is natuurlijk belangrijk dat deze goed gemonteerd wordt. Dit begint bij een goede fundering. Wij hebben een aantal belangrijke onderdelen van een fundering voor je terrasoverkapping op een rij gezet.

Inhoudsopgave

Verschillende soorten fundering

Een overkapping kan op verschillende manieren gefundeerd worden. Afhankelijk van de situatie waar je terrasoverkapping wordt geplaatst is het mogelijk dat de ene fundering handiger is dan een andere optie. Ten eerste is het belangrijk om te kijken welke terrasoverkapping je hebt? Hoe beter de kwaliteit, hoe zwaarder de overkapping. En een glazen dak is natuurlijk een stuk zwaarder dan een polycarbonaat dak.

Geen fundering

In sommige gevallen is een fundering niet nodig. Wanneer dan? Bijvoorbeeld als je een terras met keramische tegels voorzien van stabicare of een terras dat volledig volgestort is met beton.

Snelbeton

Snelbeton is als fundering bij een terrasoverkapping handig omdat je flexibel bent. Heb je bijvoorbeeld een staander tegen een muur staan, dan is snelbeton de ideale oplossing. Kies dus voor snelbeton als er obstakels in de grond zitten.

Betonpoeren

Betonpoeren zijn een eenvoudige oplossing om fundering aan je overkapping toe te voegen. Voor onze terrasoverkappingen hebben wij standaard poeren in het assortiment voorzien van aluminium hoeklijnen. Je schuift hier de staander eenvoudig over heen en schroeft deze vervolgens vast. Als je de hemelwaterafvoer door de staander hebt lopen, is er een speciale betonpoet met HWA (geïntegreerde pvc bocht voor de afvoer van regenwater).

Betonpoer met hemelwaterafvoer

Veelgestelde vragen

We hebben nog een aantal veelgestelde vragen over de fundering van je overkapping op een rij gezet.

Nee, wij raden dit sterk af. Door de brosse en open structuur van beton is de kans groot dat de betontegel scheurt onder de druk van de terrasoverkapping.

Wij raden aan de fundering van de terrasoverkapping minimaal 20 centimeter diep te maken. De betonpoeren hebben deze hoogtemaat ook.

 1. Voorbereiding: Zorg ervoor dat de ondergrond waarop de snelbeton wordt aangebracht, schoon, droog en vrij van stof en olie is.

 2. Menging: Voeg water toe aan het snelbetonmengsel volgens de verhouding die op de verpakking staat aangegeven. Meng het tot een homogene, stevige massa.

 3. Toepassen: Breng het snelbetonmengsel aan op de gewenste plaats en verdeel het gelijkmatig. Maak het oppervlak glad en glad met een plamuurmes.

 4. Uitharden: Snelbeton hardt snel uit, dus werk snel en efficiënt. Na ongeveer 30 minuten is het oppervlak belastbaar, maar het is beter om 24 uur te wachten voordat u het volledig belast.

 5. Afwerken: Als het snelbeton is uitgehard, kun je eventuele oneffenheden gladstrijken met schuurpapier en vervolgens het oppervlak afwerken met verf of een andere afwerking naar keuze.

Let op: Volg altijd de instructies op de verpakking en bescherm je huid en ogen tijdens het gebruik van snelbeton.

Het gewicht van een overkapping is natuurlijk afhankelijk van de afmeting, kwaliteit en type dakbedekking. De kleinste terrasoverkapping weegt in totaal ongeveer 150 kilogram, de grootste met glazen dak zelf meer dan 1.100 kilogram.

2 comments

 1. Frans Nijenhuis

  Als ik een overkapping g wil bestellen ,is dan het montagemateriaal er ook bij? Of moet ik dit allemaal er bij bestellen.
  Bijvoorbeeld de verend staal strip, afplakken boren enz.

  1. Hallo Frans,

   Bij onze overkappingen worden de volgende montagebenodigdheden meegeleverd:

   • Zelfborende schroeven (lang en kort)
   • Slagpluggen
   • HWA bocht, buis en bladvanger
   • Gesloten en open anti-dusttape voor polycarbonaat
   • Tube met kit

   Sommige materialen zijn afhankelijk van de afmeting, zoals verenstaal. Gatenboren en boortjes voor het voorboren zitten er niet bij.
   Mochten er verder nog vragen zijn dan hoor ik het graag.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel