Klantenservice – maandag t/m vrijdag van 08:00 tot 23:59, zaterdag en zondag van 09:00 tot 17:00 | Showroom Venlo 7 dagen per week geopend

Zijspie voor je overkapping zelf maken

Een zijspie voor je overkapping maken doe je eenvoudig zelf. Een zijspie met polycarbonaat is de ideale oplossing om het schuine gedeelte van je overkapping dicht te maken, bijvoorbeeld boven een muur of schutting. Hierdoor heb je extra bescherming tegen weer en wind, je geniet je dus nog langer van je overkapping in de tuin.

Zijspie met polycarbonaat monteren

Onze zijspie met polycarbonaat wordt geleverd als zelfbouwpakket. Hierdoor kun je o.a. de hoogte en lengte zelf bepalen. De zijspie is dus geschikt voor vrijwel iedere overkapping.

We spreken in deze instructies over 4 verschillende kanten:

 • Kant A: zijligger
 • Kant B: paalzijde
 • Kant C: muurzijde
 • Kant D: afstand tussen de muur en paal

zijspie voor je overkapping zelf maken
Tijd nodig: ongeveer 1 uur

Benodigd gereedschap

– Schroefmachine
– Decoupeer- of cirkelzaag
– Compressor
– Rolmaat

Tip: huur het materiaal bij een lokale bouwmarkt.

Benodigd materiaal

– Polycarbonaat plaat
– U-profielen voor de zijspie
– Gesloten anti-dust tape
– Bevestigingshoek
– Slagpluggen
– Zelfborende schroeven

Stap voor stap de zijspie voor je overkapping maken

In 10 stappen maak je de polycarbonaat zijspie voor je overkapping. Tip: meet altijd 2 keer om fouten te voorkomen!

Stap 1: Meten en tekenen kant C

Bepaal de hoogste zijde (aan de kant van de muur) van de zijspie. Deze kant kan maximaal 980 millimeter hoog worden. Kies hier bijvoorbeeld een hoogte zodat de zijspie lager dan je schutting uitkomt.

Stap 2: Meten en aftekenen kant D

Bereken de rechte lengte van de zijspie. Meet tussen de staander en de muur en haal 1 centimeter van deze maat af.

Stap 3: Meten en aftekenen kant B

Indien de terrasoverkapping geplaatst is onder een hoek van 8 graden, dan loopt de terrasoverkapping 14 centimeter per meter uitval. Is de uitval 3 meter, dan loopt de overkapping 3 x 14 = 42 centimeter af. Kant B is dan Kant C – 42 centimeter.

Stap 4: Aftekenen kant A

Teken de juiste afmetingen af op de polycarbonaatplaat. De lengte van Kant A hoeft niet bekend te zijn om deze tekening te maken.

Stap 5: Polycarbonaat zagen

Zaag het polycarbonaat zoals afgetekend op maat. Gebruik hiervoor de decoupeer- of cirkelzaag met een fijne tand. Blaas na het zagen met de compressor het zaagsel uit de polycarbonaatplaat.

Stap 6: Anti-dusttape plakken

Gebruik de gesloten anti-dusttape om zijde A, B en C dicht te maken.

Stap 7: U-profielen plaatsen

Plaats een u-profiel op kant A en houdt het uiteinde aan kant C gelijk. Zaag aan kant B het u-profiel af. Het stuk dat je overhoudt gebruik je voor kant B. Teken deze af en zaag het op maat. Plaats het nu op kant B en tik aan met een rubberen hamer (tip: indien dit lastig gaat, kun je het polycarbonaat een beetje samendrukken aan de kanten).

Leg het andere u-profiel gelijk met kant C en teken het uiteinde verstek af aan kant A. Zaag deze kant af en plaats het u-profiel op kant C. Het gedeelte dat uitsteekt aan kant D kun je nu ook afzagen.

Stap 8: Muurbevestiging

Met de waterpas meet je aan de muurzijde recht naar beneden en plaatst hier de bevestigingshoek met twee slagpluggen vast in de muur. Gebruik bij een muur die niet van steen is, eventueel andere schroeven.

Bevestig de zijspie aan de lip van de zijligger langs de buitenzijde en aan de bevestigingshoek aan de muur. Indien de zijspie op een schutting komt, moet je eerst alle profielen rondom het polycarbonaat plaatsen.

Stap 9: Bevestigen aan staander

Aan kant D zet je het u-profiel vast door een schroef onder een hoek door het polycarbonaat te schroeven. De zijspie zit nu helemaal vast en alleen aan zijde D moet het u-profiel nog gemaakt worden.

Stap 10: U-profiel zijde D

Neem de maat van zijde D en kort het laatste u-profiel in naar de volledige lengte. Aan beide kanten op het einde zaagt u kleine hoekjes van 20 mm uit het profiel, zodat de profielen bij de muur en staander netjes aansluiten. Zet het profiel op zijde D en tik deze vast met een rubberen hamer.

Klaar met monteren van je zijspie

Gefeliciteerd, de zijspie voor je overkapping zelf maken is je gelukt! Heb je nog vragen, laat gerust een reactie achter en we zullen je direct antwoord geven!

Veelgestelde vragen

6 comments

 1. Gerrit kros

  Goedendag,

  Ik heb een Verasol overkapping.
  Nu zag ik op uw site een zijspie van 4 meter staan en zou willen weten of ik die onder de Verasol kan bevestigen.

  Mvg,
  Gerrit Kros.

  1. Hallo Gerrit,

   Onze zijspie is ook geschikt voor overkappingen van andere merken.
   Mocht je verder nog vragen hebben dan hoor ik het graag.

   1. Is deze zijspie ook te gebruiken icm een houten douglas overkapping?

    1. Jan | ForaVida

     Hallo,

     Onze zijspie is makkelijk passend te maken onder vele overkappingen. Onze zijspie met polycarbonaat wordt geleverd als zelfbouwpakket. Hierdoor kun je o.a. de hoogte en lengte zelf bepalen. De zijspie is dus geschikt voor vrijwel iedere overkapping.

     Vriendelijke groet,
     Team Foravida

 2. Beste
  Wat te doen met glazen schuifwand onder schuine spie voor het bevestigen van een bovenrail en stevigheid te verzekeren graag een antwoord voor we de bestelling van de overkapping doorvoeren ( glazen schuifwand is in bestelling nr 46941) dank u Lionel Vanhoutte

  1. Esmee Linders

   Hallo Lionel,

   De spie zorgt er juist voor dat u het schuine gedeelte van uw overkapping recht kunt maken. Mocht u een overkapping hebben of bestellen en hier in de diepte een glazen schuifwand in wilt plaatsen, raden wij u aan om gebruik te maken van een spie om zo de graden afloop recht te maken.

   Mocht u verder nog vragen hebben dan horen wij dit graag.

   Vriendelijke groet,
   Team Foravida

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis levering

Altijd, in Nederland en België

Gemakkelijk retourneren

30 dagen gratis retourneren

5 jaar garantie

Genieten zonder zorgen

100% veilig afrekenen

iDeal / Klarna / Creditcard

Bezoek onze showroom

Onze showroom in Venlo is 7 dagen per week geopend. Je bent van harte welkom om onze producten te bekijken en onze medewerkers staan voor je klaar voor advies.

📍 Nijmeegseweg 2D, Venlo

Showroom-Venlo

Success!

The discount has been applied. You will see it when you checkout.

There has been a problem

Unfortunately this discount cannot be applied to your cart.

Deel