Klantenservice – maandag t/m vrijdag van 08:00 tot 23:59, zaterdag en zondag van 09:00 tot 17:00 | Showroom Venlo 7 dagen per week geopend

Overkapping schoonmaken

Het bezitten van een overkapping biedt vele voordelen, maar het is belangrijk om deze goed te onderhouden om er optimaal van te kunnen genieten. Het schoonmaken van een overkapping, of deze nu van aluminium, hout, polycarbonaat of glas is, kan een uitdaging lijken. In deze blog bieden wij een uitgebreide gids met stap-voor-stap instructies voor het schoonmaken van jouw overkapping. We bespreken de juiste materialen en schoonmaakmiddelen, en delen waardevolle tips voor verschillende soorten overkappingen. Zo blijft jouw overkapping in topconditie en kun je er jarenlang plezier van hebben.

Overkapping schoonmaken

Belangrijkste punten

 • Gebruik de juiste schoonmaakmiddelen: Kies altijd schoonmaakmiddelen en hulpmiddelen die geschikt zijn voor het specifieke materiaal van je overkapping (polycarbonaat, glas, aluminium, hout) om schade te voorkomen.
 • Regelmatig onderhoud: Voer regelmatig onderhoud uit en reinig de goten om verstoppingen en blijvende schade te voorkomen, vooral in gebieden met veel bomen.
 • Vermijd agressieve middelen: Vermijd het gebruik van agressieve schoonmaakmiddelen en hogedrukreinigers. Gebruik in plaats daarvan milde schoonmaakmiddelen, zachte borstels en doeken voor een veilig en effectief resultaat. Een hogedrukreiniger kan eventueel op lage druk gebruikt worden.
 • Verwijder vuil en groene aanslag tijdig: Laat vuil of groene aanslag niet te lang op je overkapping zitten, omdat dit blijvende schade kan veroorzaken.
 • Verleng de levensduur: Bij goed onderhoud kan de levensduur van een overkapping langer dan 25 jaar zijn.

Veiligheidstips

Veiligheid bij het schoonmaken van je overkapping is van groot belang om ongelukken en schade te voorkomen. Begin altijd met een stabiele en stevige ladder als je op hoogte werkt, en zorg ervoor dat deze op een vlakke ondergrond staat. Draag geschikte werkkleding, zoals handschoenen en veiligheidsschoenen, om jezelf te beschermen tegen scherpe randen en schoonmaakmiddelen. Vermijd het werken in natte of winderige omstandigheden, omdat dit het risico op uitglijden en vallen vergroot. Gebruik nooit agressieve chemische reinigingsmiddelen die schadelijke dampen kunnen veroorzaken, en zorg ervoor dat je voldoende ventilatie hebt. Als je een hogedrukreiniger gebruikt, houd deze op lage druk om beschadiging van het materiaal te voorkomen en houd altijd een veilige afstand aan. Door deze veiligheidsmaatregelen in acht te nemen, kun je op een efficiënte en veilige manier je overkapping schoonmaken.

Aluminium overkapping schoonmaken

Het schoonmaken van een aluminium overkapping is een vrij eenvoudig proces dat je in een paar stappen kunt uitvoeren. Het maakt niet uit of je een polycarbonaat of glazen overkapping hebt. Volg onze stapsgewijze handleiding.

Benodigdheden

 • Emmer
 • Zachte borstel of spons
 • Microvezeldoek
 • Milde zeep (bijvoorbeeld afwasmiddel)
 • Tuinslang of hogedrukreiniger (met lage druk)
 • Ladders (indien nodig)
 • Beschermende kleding en handschoenen

Stappenplan

 1. Verwijder losse bladeren, takken en ander vuil met een bezem of zachte borstel.
 2. Inspecteer de overkapping op eventuele beschadigingen die gerepareerd moeten worden.
 3. Vul een emmer met warm water en voeg een beetje milde zeep toe. Meng dit goed.
 4. Gebruik een zachte borstel of spons en dompel deze onder in de zeepsopoplossing.
 5. Schrob voorzichtig de oppervlakken. Werk van boven naar beneden om te voorkomen dat vuil op reeds schoongemaakt gebieden terecht komt.
 6. Spoel de overkapping grondig af met een tuinslang. Als je een hogedrukreiniger gebruikt, zorg ervoor dat je deze op een lage druk instelt om schade aan het aluminium te voorkomen.
 7. Zorg ervoor dat alle zeepresten goed worden afgespoeld, aangezien deze strepen of vlekken kunnen achterlaten.
 8. Laat de overkapping aan de lucht drogen. Als je sneller resultaat wilt, kun je een droge doek of handdoek gebruiken om overtollig water af te nemen. Bij een glazen overkapping raden wij het drogen met een doek aan.

Tips

 • Beschadigingen: voor het wegwerken van beschadigingen aan aluminium kun je een lakstift gebruiken.
 • Extra bescherming: gebruik de Surface Renewer uit onze Alubox basis om de poedercoating van het aluminium optimaal te beschermen.
 • Schoonmaken: In de Alubox basis zit ook een shampoo voor het schoonmaken.

Met deze stappen blijft je aluminium overkapping schoon en in goede staat!

Houten overkapping schoonmaken

Een houten overkapping schoonmaken is een proces dat zorgvuldig moet worden uitgevoerd om de houtstructuur te behouden en te beschermen. Hier zijn de stappen die je kunt volgen.

Benodigdheden

 • Emmer
 • Bezems of borstels (zachte en harde)
 • Sponsen of doeken
 • Water
 • Milde zeep of een speciaal houtreinigingsmiddel
 • Schuurpapier (fijne korrel)
 • Tuinslang of hogedrukreiniger (met lage druk)
 • Ladders (indien nodig)
 • Beschermende kleding en handschoenen

Stappenplan

 1. Verwijder losse bladeren, takken en ander vuil met een bezem of zachte borstel.
 2. Vul een emmer met warm water en voeg een beetje milde zeep toe. Meng dit goed.
 3. Gebruik een borstel met zachte haren om de houten oppervlakken schoon te maken. Werk in de richting van de houtnerf om krassen te voorkomen.
 4. Voor hardnekkig vuil kun je een harde borstel gebruiken.
 5. Spoel de zeepresten goed af met een tuinslang. Gebruik een zachte straal om te voorkomen dat het hout beschadigd raakt.
 6. Als je een hogedrukreiniger gebruikt, zorg dan dat je deze op een lage druk instelt om het hout niet te beschadigen.
 7. Laat het hout volledig drogen. Dit kan enige tijd duren, afhankelijk van het weer.
 8. Als er ruwe plekken of splinters zijn, kun je deze licht opschuren met fijn schuurpapier.
 9. Breng, nadat het hout droog is, een houtbeschermingsmiddel of beits aan om het hout te beschermen tegen de elementen. Dit helpt ook om het hout er fris uit te laten zien.
 10. Volg de instructies van de fabrikant voor het aanbrengen van het beschermingsmiddel.

Door deze stappen te volgen, kun je de levensduur van je houten overkapping verlengen en ervoor zorgen dat deze er jarenlang goed uitziet.

Veelgestelde vragen

We hebben nog enkele veelgestelde vragen over je overkapping schoonmaken voor je beantwoord. Mochten er toch nog andere vragen zijn, reageer dan gerust onder dit artikel.

2 comments

 1. sam Alqalqeely

  kan ik dan op de overkapping staan of lopen als het nodig is? in andere worden wil ik graag weten of de ramen van de kamers boven de overkapping bereikbaar blijven voor mogelijke onderhoud in de toekomst.

  1. Goedemorgen,

   Het is mogelijk om over de liggers te lopen/kruipen. Deze zijn namelijk dragend.

   Vriendelijke groet,
   team ForaVida

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis levering

Altijd, in Nederland en België

Gemakkelijk retourneren

30 dagen gratis retourneren

5 jaar garantie

Genieten zonder zorgen

100% veilig afrekenen

iDeal / Klarna / Creditcard

Bezoek onze showroom

Onze showroom in Venlo is 7 dagen per week geopend. Je bent van harte welkom om onze producten te bekijken en onze medewerkers staan voor je klaar voor advies.

📍 Nijmeegseweg 2D, Venlo

Showroom-Venlo

Success!

The discount has been applied. You will see it when you checkout.

There has been a problem

Unfortunately this discount cannot be applied to your cart.

Deel