Home » Productinformatie » Een vergunning voor een overkapping; is het nodig?

Een vergunning voor een overkapping; is het nodig?

Wil je graag een terrasoverkapping, carport of veranda te plaatsen? Dan komt vaak al snel de vraag of hier een vergunning voor nodig is. Wij hebben alles voor je uitgezocht en op een rij gezet.

vergunning overkapping

Nederland; Vergunningvrij een overkapping plaatsen

In Nederland mag een terrasoverkapping vrijwel altijd vergunningvrij gebouwd worden. Er zijn echter een klein aantal uitzonderingen waar je rekening mee moet houden. Een vergunning of meldingsplicht voor een overkapping is wel nodig indien de terrasoverkapping:

  • groter is dan 30 vierkante meter,
  • meer dan 50% van het tuinoppervlakte beslaat,
  • als hoofdwoning gebruikt worden.

Ook is het verstandig om rekening te houden met de hoogte en de plaats waar de terrasoverkapping komt te staan. Is de terrasoverkapping vanaf de straat zichtbaar, informeer dan bij de gemeente. Ook raden wij aan om de hoogte van de overkapping niet boven drie meter uit te laten komen. Dit is namelijk bij de meeste vergunningsaanvragen de maximaal toegelaten hoogtemaat.

België, Vergunning om een veranda te plaatsen

In België mag een veranda meestal ook vergunningvrij geplaatst worden. Maar ook in België zijn er uitzonderingen; een vergunning is wel nodig indien de veranda:

  • groter is dan 40 vierkante meter,
  • de functie van de woning verandert,
  • in de voortuin wordt geplaatst,
  • binnen twee meter van de erfgrens geplaatst wordt.

De regels in België zijn iets soepeler dan in Nederland, zeker als het op de grootte van de overkapping aankomt.

Carport

Voor een overkapping zoals een carport zijn er ook nog uitzonderingen. Indien een carport vanuit het straatbeeld zichtbaar is, dan is in de meeste gevallen wel een vergunning nodig. Wij adviseren dan ook bij een carport altijd te informeren bij de gemeente, zodat er achteraf geen verrassingen zijn. Ook bij een carport is het verstandig rekening te houden met de hoogte van de overkapping; meestal krijg je, zolang de maximale hoogte drie meter is, gewoon een vergunning.

Terrasoverkapping bij een huurwoning?

Woon je in een huurwoning? Dan gelden dezelfde vergunningsregels als bij een koopwoning. In de meeste gevallen mag je echter niet zomaar een overkapping plaatsen van de eigenaar. Wij adviseren dan ook altijd vooraf toestemming te vragen bij de woningbouwvereniging of de eigenaar van de huurwoning.

Je overkapping vergunningvrij plaatsen? Vraag het na!

Alle informatie betreffende het vergunningvrij plaatsen van overkappingen in Nederland vindt u op de website van de rijksoverheid. Ben je niet zeker van je zaak? Informeer dan altijd voor de zekerheid bij de gemeente, om problemen achteraf te voorkomen.

Raadpleeg voor exacte afmetingen ons meetprogramma.

Veelgestelde vragen

Hoe hoog mag een terrasoverkapping zijn?

De hoogte van een terrasoverkapping is afhankelijk van waar de overkapping geplaatst wordt. Valt hij binnen de 2,5 meter zone, dan mag de overkapping maximaal 4 meter hoog worden zonder vergunning. Buiten deze zone geldt doorgaans een maximale hoogte van 3,0 meter voor vrijstelling van vergunningsplicht.

Is er een meldingsplicht voor een overkapping?

Indien je situatie voldoet aan een van de eerder benoemde situaties, dan is er geen meldingsplicht voor het plaatsen voor het plaatsen van een overkapping.

Hoe groot mag een overkapping zijn?

In principe is hier geen limiet aan. Wordt de overkapping groter dan 30m2, vraag dan een vergunning aan. Bij onze terrasoverkappingen kan de breedte in theorie oneindig zijn. De diepte van de overkapping bedraagt maximaal 4 meter.

Is voor een overkapping een vergunning nodig?

Zoals uitgelegd op deze pagina is een vergunning in de meeste gevallen niet nodig bij het plaatsen van een overkapping.

Mag je een overkapping in je tuin plaatsen?

In de meeste gevallen mag een overkapping gewoon in de tuin geplaatst worden. Hier is geen vergunning voor nodig zolang er aan de voorwaarden zoals beschreven op deze pagina voldaan wordt.

Meer informatie nodig?

Is het nog niet helemaal duidelijk omtrent de vergunning voor een overkapping? Stel gerust je vraag en we zullen zo snel mogelijk antwoorden. Heb je aanvullende informatie nodig voor een vergunningsaanvraag? Ook dan helpen wij graag. Neem contact met ons op via [email protected]da.nl.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Winkelwagen