vergunning voor een overkapping

Een vergunning voor een overkapping; is het nodig?

Bent u van plan om een terrasoverkapping, carport of veranda te plaatsen? Dan komt vaak al snel de vraag of hier een vergunning voor nodig is. Wij hebben alles voor u uitgezocht.

Nederland; Vergunningvrij een overkapping plaatsen

In Nederland mag een terrasoverkapping meestal vergunningvrij bouwen. Er zijn echter uitzonderingen. Een vergunning voor een overkapping is wel nodig indien de overkapping:

  • groter is dan 30 vierkante meter,
  • meer dan 50% van het tuinoppervlakte beslaat,
  • als hoofdwoning gebruiken.

Daarnaast is het verstandig om rekening te houden met de hoogte en de plaats waar de terrasoverkapping komt te staan. Is de terrasoverkapping vanaf de straat zichtbaar, informeer dan bij uw gemeente. Ook raden wij aan om de hoogte van de overkapping niet boven drie meter uit te laten komen.

Belgische wetgeving

In België mag een terrasoverkapping meestal ook vergunningsvrij geplaatst worden. Echter zijn er net als in Nederland ook uitzonderingen; een vergunning voor een overkapping is wel nodig indien de overkapping:

  • groter is dan 40 vierkante meter,
  • de functie van de woning verandert,
  • in de voortuin wordt geplaatst,
  • binnen twee meter van de erfgrens geplaatst wordt.

Carport

Voor een overkapping zoals een carport zijn er ook nog uitzonderingen. Indien een carport vanuit het straatbeeld zichtbaar is, dan is in de meeste gevallen wel een vergunning nodig. Wij adviseren dan ook bij een carport altijd te informeren bij de gemeente, zodat er achteraf geen verrassingen zijn. Ook bij een carport is het verstandig rekening te houden met de hoogte van de overkapping; meestal krijgt u, zolang de maximale hoogte drie meter is, gewoon een vergunning.

Vergunning bij een huurwoning?

Woont u in een huurwoning? Dan gelden dezelfde vergunningsregels als bij een koopwoning. In de meeste gevallen mag u echter niet zomaar een overkapping plaatsen van de eigenaar. Wij adviseren dan ook altijd vooraf toestemming te vragen bij de woningbouwvereniging of de eigenaar van de huurwoning.

Uw overkapping vergunningvrij plaatsen? Vraag het na!

Alle informatie betreffende het vergunningvrij plaatsen van overkappingen in Nederland vindt u op de website van de rijksoverheid.

Nog vragen over vergunningen?

Is het nog niet helemaal duidelijk omtrent de vergunning voor een overkapping? Stel gerust uw vraag en we zullen zo snel mogelijk antwoorden. Heeft u aanvullende informatie nodig voor een vergunningsaanvraag? Ook dan helpen wij graag. Neem contact met ons op.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *