Home » Productinformatie » Een vergunning voor een overkapping; is het nodig?

Een vergunning voor een overkapping; is het nodig?

Wil je graag een terrasoverkapping, carport of veranda te plaatsen? Dan komt vaak al snel de vraag of hier een vergunning voor nodig is. Wij hebben alles voor je uitgezocht en op een rij gezet.

vergunning overkapping

Nederland; Vergunningvrij een overkapping plaatsen

In Nederland mag een terrasoverkapping vrijwel altijd vergunningvrij gebouwd worden. Er zijn echter een klein aantal uitzonderingen waar je rekening mee moet houden. Een vergunning of meldingsplicht voor een overkapping is wel nodig indien de terrasoverkapping:

 • groter is dan 30 vierkante meter,
 • meer dan 50% van het tuinoppervlakte beslaat,
 • als hoofdwoning gebruikt worden.

Ook is het verstandig om rekening te houden met de hoogte en de plaats waar de terrasoverkapping komt te staan. Is de terrasoverkapping vanaf de straat zichtbaar, informeer dan bij de gemeente. Ook raden wij aan om de hoogte van de overkapping niet boven drie meter uit te laten komen. Dit is namelijk bij de meeste vergunningsaanvragen de maximaal toegelaten hoogtemaat.

België, Vergunning om een veranda te plaatsen

In België mag een veranda meestal ook vergunningvrij geplaatst worden. Maar ook in België zijn er uitzonderingen; een vergunning is wel nodig indien de veranda:

 • groter is dan 40 vierkante meter,
 • de functie van de woning verandert,
 • in de voortuin wordt geplaatst,
 • binnen twee meter van de erfgrens geplaatst wordt.

De regels in België zijn iets soepeler dan in Nederland, zeker als het op de grootte van de overkapping aankomt.

Carport

Voor een overkapping zoals een carport zijn er ook nog uitzonderingen. Indien een carport vanuit het straatbeeld zichtbaar is, dan is in de meeste gevallen wel een vergunning nodig. Wij adviseren dan ook bij een carport altijd te informeren bij de gemeente, zodat er achteraf geen verrassingen zijn. Ook bij een carport is het verstandig rekening te houden met de hoogte van de overkapping; meestal krijg je, zolang de maximale hoogte drie meter is, gewoon een vergunning.

Terrasoverkapping bij een huurwoning?

Woon je in een huurwoning? Dan gelden dezelfde vergunningsregels als bij een koopwoning. In de meeste gevallen mag je echter niet zomaar een overkapping plaatsen van de eigenaar. Wij adviseren dan ook altijd vooraf toestemming te vragen bij de woningbouwvereniging of de eigenaar van de huurwoning.

Je overkapping vergunningvrij plaatsen? Vraag het na!

Alle informatie betreffende het vergunningvrij plaatsen van overkappingen in Nederland vindt u op de website van de rijksoverheid. Ben je niet zeker van je zaak? Informeer dan altijd voor de zekerheid bij de gemeente, om problemen achteraf te voorkomen.

Raadpleeg voor exacte afmetingen ons meetprogramma.

Veelgestelde vragen

Hoe hoog mag een terrasoverkapping zijn?

De hoogte van een terrasoverkapping is afhankelijk van waar de overkapping geplaatst wordt. Valt hij binnen de 2,5 meter zone, dan mag de overkapping maximaal 4 meter hoog worden zonder vergunning. Buiten deze zone geldt doorgaans een maximale hoogte van 3,0 meter voor vrijstelling van vergunningsplicht.

Is er een meldingsplicht voor een overkapping?

Indien je situatie voldoet aan een van de eerder benoemde situaties, dan is er geen meldingsplicht voor het plaatsen voor het plaatsen van een overkapping.

Hoe groot mag een overkapping zijn?

In principe is hier geen limiet aan. Wordt de overkapping groter dan 30m2, vraag dan een vergunning aan. Bij onze terrasoverkappingen kan de breedte in theorie oneindig zijn. De diepte van de overkapping bedraagt maximaal 4 meter.

Is voor een overkapping een vergunning nodig?

Zoals uitgelegd op deze pagina is een vergunning in de meeste gevallen niet nodig bij het plaatsen van een overkapping.

Mag je een overkapping in je tuin plaatsen?

In de meeste gevallen mag een overkapping gewoon in de tuin geplaatst worden. Hier is geen vergunning voor nodig zolang er aan de voorwaarden zoals beschreven op deze pagina voldaan wordt.

Meer informatie nodig?

Is het nog niet helemaal duidelijk omtrent de vergunning voor een overkapping? Stel gerust je vraag en we zullen zo snel mogelijk antwoorden. Heb je aanvullende informatie nodig voor een vergunningsaanvraag? Ook dan helpen wij graag. Neem contact met ons op via [email protected].

26 reacties op “Een vergunning voor een overkapping; is het nodig?”

  1. Beste Ucmus,

   Wij hebben maximaal 4,0 meter uitval voor onze terrasoverkappingen. Mocht dat voldoende zijn, dan kost de montage van 5,5 x 4,0 meter inclusief maatwerk en ledverlichting €877,00.

   Mocht u verder nog vragen hebben dan hoor ik het graag.

 1. Hans de Jong

  Ik zou een overkapping aan de voorzijde willen achter de rooilijn, wel in het zicht vanuit de straat. Een overkapping met een breedte van 3.5m en een diepte van 2m.
  Is dat mogelijk ?

  1. Goedemiddag,

   Dit is wel mogelijk. Echter adviseren wij indien de overkapping vanuit de straat zichtbaar is, navraag te doen bij de gemeente. In sommige gemeentes kan het namelijk zo zijn dat er wel een vergunning nodig is.

   Mocht u verder nog vragen hebben dan horen wij het graag.

 2. Jan Rouffaer

  Goedemiddag
  U stelt een max.hoogte van 3 meter. Nu zijn we aan het kijken of op het terras wat op de aangebouwde slaapkamer zit, voorzien kan worden van een overkapping. Nu is die slaapkamer gebouwd in het verlengde van het souterrain en is dan de vraag waarvan daan je de hoogte moet meten.
  Graag advies
  Jan

  1. Beste heer Rouffaer,

   De hoogte dient u te meten vanaf het niveau van het kavel.
   Mocht u verder nog vragen hebben dan hoor ik het graag.

   Met vriendelijke groet,

   ForaVida

 3. Bedankt voor het delen van deze info over vergunningen. Ik zou ook graag een overkapping willen maken bij mijn terras. Ik ga mij verder verdiepen in de regels en de maten van mijn tuin.

 4. Wat is de afschrijving van een veranda,wat waarde betreft,is dit 2,5 of 10 jr. of langer? (Aluminium met polycarbonaat)

  1. Goedemiddag,

   De restwaarde is natuurlijk lastig bepalen en sterk afhankelijk van het onderhoud van de overkapping. Wij bieden standaard 5 jaar garantie op het aluminium, op polycarbonaat is 10 jaar fabrieksgarantie van toepassing. Bij goed onderhoud zal de levensduur van een overkapping minimaal 20-25 jaar zijn.

   Mocht u verder nog vragen hebben, dan hoor ik het graag.

 5. Mijn buren willen een overkapig plaatsen die voor een deel de zon uit onze tuin wegneemt. Wat kan ik daaraan doen om het tegen te houden.

  1. Goedemorgen,

   Zolang de overkapping niet hoger is dan 3,0 meter, is er helaas vrij weinig voor u aan te doen.
   Mocht u verder nog vragen hebben, dan hoor ik het graag.

   ForaVida

  1. Goedemiddag,

   In Nederland geldt dat terrasoverkappingen kleiner dan 30m2 sowieso vergunningvrij geplaatst mogen worden. Bij uw situatie, 40m2, zal dus in ieder geval een melding gemaakt moeten worden bij de gemeente.

   Mocht u verder nog vragen hebben, dan hoor ik het graag.

 6. Mag je een overkapping plaatsen op de erfgrens met de buren? Bevat dichte achterwand welke dan meteen als erfscheiding zal dienen, afwatering op eigen terrein en er steekt niets over.
  Overkapping is 6 x 3 bij 2.8 hoog.

  1. Goedenavond,

   Indien de constructie volledig binnen uw erf valt zal dit geen probleem op moeten leveren. De maximale hoogte van 3,0 meter is wel iets om in de gaten te houden.

   Mocht u verder nog vragen hebben, dan hoor ik het graag.

    1. Goedemiddag,

     Dit wordt gemeten vanuit de hoogte eigen grond. Raadzaam is om de drempel van de achterdeur als richtlijn te gebruiken.

     Mocht u verder nog vragen hebben, dan hoor ik het graag.

 7. hoi mag ik een overkapping plaatsen 20 cm van de erfgrens met de buren en hij is 4m diep en 5,60 lang. hij is aan 1 kant helemaal dicht tot ongeveer een hoogte van 2,80m (dit dient gelijk als erfafscheiding)

  1. Goedemiddag,

   In deze situatie adviseren wij om in ieder geval een melding bij de gemeente te maken.
   Zij zullen dan verder oordelen of er ook een vergunning nodig is.

   Mocht u verder nog vragen hebben, dan hoor ik het graag.

 8. Y. Bouhamda

  Ik wil graag een overkapping van 6x3m/4m incl zijwanden met poly cabonaat. Wat zijn hiervan de kosten incl spotjes?

 9. Goedenavond, ik heb een ééngezinswoning met een terras ipv een achtertuin. En nu wil ik op mijn terras een serre gaan bouwen. 5 breed 3 diep. Heb ik hier dan een vergunning voor nodig?

  1. Goedemiddag,

   Dit is afhankelijk van de grootte van het terras. Wordt meer dan 50% van het terras overdekt, dan heeft u een vergunning nodig. Is dit niet zo, dan hoeft u geen vergunning aan te vragen.

   Mocht u verder nog vragen hebben, dan hoor ik het graag.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Winkelwagen
Deel