Klantenservice – maandag t/m vrijdag van 08:00 tot 23:59, zaterdag en zondag van 09:00 tot 17:00 | Showroom Venlo 7 dagen per week geopend

Vliegen onder je overkapping? Houd vliegen en muggen buiten

Een terrasoverkapping is een oase van rust en ontspanning, maar niets bederft de sfeer sneller dan het gezoem van een mug of vlieg om je heen. Je wilt genieten van jouw terras, afdak of tuinkamer, zonder muggen en vliegen onder je overkapping. Gelukkig zijn er effectieve manieren om deze ongewenste gasten te voorkomen en te bestrijden.

Vliegen-onder-overkapping-voorkomen-bestrijden

Wat trekt vliegen en muggen aan?

Vliegen worden aangetrokken door voedselresten, afval en zoetigheid, terwijl muggen vaak afkomen op stilstaand water en lichaamswarmte. Vliegen houden ook van water, maar met name vervuild, troebel water. Beide insecten vereisten een andere aanpak om ze effectief te bestrijden.

Wat schrikt vliegen en muggen af?

Vliegen houden niet van sterke geuren, van wind en van rook. Vliegen verjagen doe je daarom het best door hier handig gebruik van te maken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan producten die erg sterk ruiken. Muggen houden eveneens niet van sterke geuren en veel oplossingen zijn daarom ook geschikt tegen beide insecten.

Tips tegen vliegen en muggen

In dit artikel delen we 8 praktische tips op jouw buitenruimte vrij te houden van vliegen, muggen en ander ongedierte.

1. Houd de omgeving schoon

Ruim voedselresten snel op

Vliegen onder je overkapping worden aangetrokken door voedselresten, dus zorg ervoor dat je zo snel mogelijk alle restjes eten afruimt en het afval opruimt. Ook kruimels en andere kleine etensresten blijven aantrekkelijk voor vliegen, dus doe de tafel af met een vochtige doek en wat reinigingsmiddel. Gebruik afgesloten vuilnisbakken. Maak de prullenbakken goed schoon om vieze geurtjes en rottende etensresten te voorkomen.

Omgeving-schoonhouden-vliegen-onder-overkapping-2000x1334

Laat geen zoete dranken staan

Laat je drinken zo kort mogelijk op tafel staan, ook de lege glazen. Of drink bij voorkeur uit afsluitbare flesjes. Vliegen houden namelijk van alle soorten zoetigheid, dus ook je drinken. Ruim lege glazen zo snel mogelijk af nadat je glas leeg is.

2. Haal stilstaand water weg om muggen te weren

Stilstaand water trekt muggen aan. Muggen leggen hier namelijk eitjes in. Vaak heb je restwater rond je overkapping zonder dat je het in de gaten hebt.

stilstaand-water-emmer-tuin

Kiep emmers en vogelbadjes regelmatig om

Loop de tuin eens goed na en controleer of ergens stilstaand water in bijvoorbeeld emmers of vogelbadjes staat. Kiep deze om en laat deze ondersteboven staan.

dakgoot-bladeren-water-vliegen-overkapping

Reinig de dakgoot van je overkapping

Maak de dakgoot van je overkapping en woning regelmatig schoon. De kans is groot dat hier bladeren in blijven liggen. De bladeren zorgen ervoor dat regenwater minder snel weg kan stromen. Hierdoor blijft er veel stilstaand regenwater achter tussen de bladeren.

3. Gebruik insectenwerende planten

De meeste geschikte planten om insecten te weren hebben een sterke geur of zijn kruiden. Bij kruiden kun je denken aan rozemarijn, basilicum, tijm en munt. Deze kun je in je tuin plaatsen, maar ook in gedroogde vorm doen ze hun werk goed. Het bijkomende voordeel van veel kruiden ten opzichte van planten is dat kruiden ook in de winter goed kunnen overleven.

Bij planten zijn citronella, lavendel, goudsbloem en kattenkruid geschikt om muggen en vliegen onder je overkapping te bestrijden. Deze hebben natuurlijke insectenwerende eigenschappen. Plaats potten in de buurt van je terrasoverkapping om vliegen en muggen op afstand te houden.

lavendel-plant
Lavendel plant
tijm-plant
Tijm plant
citronella-plant
Citronella plant

4. Muggen en vliegen onder je overkapping verjagen met een ventilator

Vliegen en muggen zijn niet zo’n sterke beestjes. Hoe meer luchtweerstand, hoe minder vliegen en muggen. Muggen en vliegen zijn niet goed in het vliegen met veel wind. Plaats ventilatoren om de luchtstroom van insecten te verstoren. Het beste zijn hangende ventilatoren, maar staande ventilatoren zijn evengoed effectief.

5. Vliegen bestrijden met producten en accessoires

Veel oplossingen zijn geschikt als bestrijdingsmiddel om van ongedierte af te komen als deze eenmaal zijn binnengedrongen in je overkapping. Het nadeel is dat deze zelden diervriendelijk zijn en de dood van de insecten tot gevolg hebben.

afval en afwas afruimen na het eten

Vliegenlampen tegen vliegen onder je overkapping

Een elektrische lamp tegen vliegen, zoals een UV-lamp met insectenroosters, zijn uitstekend geschikt om vliegen en muggen te bestrijden. Vliegen komen af op het UV-licht en de warmte van een lamp tegen insecten en worden razendsnel geëlektrocuteerd. Een vliegenlamp is een effectief bestrijdingsmiddel, maar alles behalve diervriendelijk.

6. Vliegen én muggen verjagen met zelfgemaakte oplossingen

Inmiddels is duidelijk dat je muggen en vliegen onder je overkapping kunt verjagen met sterke geuren. Daar kun je ook prima zelf voor zorgen met huis-tuin-en-keukenmiddelen. De volgende tips kunnen daarbij helpen:

citroen-kruidnagel

Citroen en kruidnagel mix

Meng citroensap met gemalen kruidnagel en breng het mengsel aan op katoenen ballen. Plaats deze ballen rond je terrasoverkapping. Zowel vliegen als muggen houden niet van de de citronella geur van citroen. Deze oplossing werkt als een natuurlijk afschrikmiddel voor zowel vliegen als muggen.

Azijn en afwasmiddel spray

Combineer gelijke delen water en schoonmaakazijn in een spuitfles en voeg een paar druppels afwasmiddel toe. Schud goed en spray het mengsel op oppervlakken waar vliegen vaak landen. Het afwasmiddel versterkt de werking van azijn als insectenwerend middel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis levering

Altijd, in Nederland en België

Gemakkelijk retourneren

30 dagen gratis retourneren

5 jaar garantie

Genieten zonder zorgen

100% veilig afrekenen

iDeal / Klarna / Creditcard

Success!

The discount has been applied. You will see it when you checkout.

There has been a problem

Unfortunately this discount cannot be applied to your cart.

Deel