Klantenservice – maandag t/m vrijdag van 08:00 tot 23:59, zaterdag en zondag van 09:00 tot 17:00 | Showroom Venlo 7 dagen per week geopend

De 10 meest gestelde vragen over veranda’s

Veranda’s zijn een populaire uitbreiding aan huizen over de hele wereld. Ze zijn er in veel verschillende geuren, kleuren en maten en het is geen verrassing dat er veel vragen zijn over hun ontwerp, installatie en onderhoud. Wij hebben de 10 meest gestelde vragen over veranda’s voor je op een rijtje gezet. De vragen zijn gebaseerd op veelgestelde vragen over veranda’s op Google, aangevuld met vragen die onze klantenservice regelmatig ontvangt. Heb je zelf nog een vraag over veranda’s die niet beantwoord wordt in dit artikel? Laat een reactie onder dit bericht achter en wij beantwoorden de vraag zo snel mogelijk voor je.

De top 10 meest gestelde vragen over veranda’s

1. Wat is een veranda? Wat is het verschil tussen een veranda en een terrasoverkapping?

Een veranda is een open of met glas gesloten uitbouw van een woning. Meestal spreken we van een veranda als het gaat om een afdak dat steunt op twee of meer palen. De vloer kan daarbij een bestaande vloer of buitenterras zijn, maar vaak wordt ook gekozen voor een vlonder.

Vroeger spraken we over een veranda als er een houten vloer aanwezig is onder het afdak, die gelijk loopt met de vloerhoogte binnenshuis. Tegenwoordig gaan we echter creatiever om met de vormgeving van onze veranda’s, waardoor het begrip ook allesomvattend is geworden. Daarom worden de termen ‘veranda’ en ‘terrasoverkapping’ dan ook door elkaar gebruikt en bedoelen ze praktisch hetzelfde. Een veranda die afgesloten wordt met glazen schuifwanden, noemen we een serre.

aluminium overkapping
Terrasverwarmer-schommelstoel-glazen-schuifwanden

2. Welke veranda is het beste?

De beste veranda is afhankelijk van jouw specifieke behoeften en voorkeuren. De beste veranda is een veranda die aansluit bij jouw wensen en behoeften en voldoet aan kwaliteitsnormen. Voor de ene persoon is een houten veranda de beste optie, terwijl voor een ander een veranda van aluminium met polycarbonaat dak beter geschikt is.

Over smaak valt te twisten, maar over kwaliteit niet. Houd bij de aanschaf van een overkapping of veranda rekening met de kwaliteit van het gebruikte materialen en de constructie en de vakkundigheid van de installatie. Let bijvoorbeeld bij een aluminium veranda op de kwaliteit en de dikte van het aluminium. Zo gebruikt ForaVida uitsluitend dikke profielen van hoogwaardige 6063-T6 aluminium met beschermende poedercoating.

Let op de prijs-kwaliteitverhouding

Alhoewel het verleidelijk is om enkel naar de prijs te kijken van een constructie, raden we je aan naar de beste prijs-kwaliteit verhouding te kijken. Goedkoop is op het gebied van veranda’s helaas ook vaak duurkoop. Zoek dus naar een veranda die aan jouw eisen voldoet, binnen je budget past en voldoet aan je kwaliteitseisen. Dát is de beste veranda.

3. Welk materiaal veranda kun je het beste kiezen?

Veranda’s zijn verkrijgbaar in veel verschillende materialen, waarbij hout, steen en aluminium de meest gebruikte materialen zijn. Welk materiaal veranda het beste is, hangt af van jouw woning en jouw wensen. Voor een warme uitstraling kan een houten veranda plaatsen een goede keuze zijn. Houten veranda’s passen goed bij traditionele woningen en bieden een warme sfeer. Voor wie op zoek is naar comfort en onderhoudsgemak, kan aluminium een uitstekende optie zijn. Een aluminium veranda is licht van gewicht en vereisen weinig onderhoud. Voor wie houdt van een moderne of robuuste uitstraling, kan steen een geschikte keuze zijn. Steen biedt een solide constructie en goede thermische isolatie, maar kan duurder zijn in zowel materiaalkosten als in installatie.

4. Wat kost een veranda gemiddeld? Wat kost een veranda per vierkante meter?

De prijs van een veranda is grotendeels afhankelijk van het gebruikte materiaal, optionele extra’s en de installatiekosten. Over het algemeen zijn veranda’s van aluminium goedkoper in materiaalkosten dan een houten veranda. Daarnaast worden aluminium veranda’s vaak in zelbouwpakketten geleverd. Met een stap voor stap montagehandleiding kun je deze eenvoudig plaatsen. Hierdoor bespaar je op montagekosten.

Houten veranda of aluminium veranda

Houten overkappingen schommelen doorgaans meer in prijs. Dat komt omdat de prijs van een houten veranda afhankelijk is van prijs van het hout. Omdat een houten veranda vaak door een kundige installateur geplaatst wordt, zal hij of zij een prijsstijging van het hout vaak rechtstreeks verwerken in de totaalprijs.

Tot slot kun je een veranda zo goedkoop of duur maken als je zelf wilt. Kies je een glazen dak met zonwering? Dan ben je duurder uit dan bij een standaard veranda met polycarbonaat dak. Kies je voor extra comfort in je tuinkamer in de vorm van sfeervolle ledverlichting? Ook dan ben je doorgaans duurder uit. Kortom: de kosten van een veranda zijn sterk afhankelijk van jouw persoonlijke voorkeuren, de prijs van het materiaal en de installatiekosten.

5. Hoe maak je een veranda schoon?

Het schoonmaken van een veranda is afhankelijk van het materiaal. Een houten overkapping vergt doorgaans minder schoonmaak, maar meer onderhoud. Een houten overkapping schoonmaken doe je het beste door los vuil van het dak te verwijderen met een zachte bezem. Maak vervolgens de houten constructie schoon met milde zeep en warm water. Gebruik opnieuw een zachte borstel en werk van boven naar beneden. In geval van algengroei of schimmel, kun je deze in de meeste gevallen zelf verwijderen met een mix van water en schoonmaakazijn.

Aluminium veranda schoonmaken

Aluminium overkappingen zijn eenvoudiger schoon te maken. De profielen zijn namelijk gladder en dankzij de poedercoating zijn ze vaak vuilafstotend. In tegenstelling tot houten veranda’s, gebruik je voor een aluminium variant géén zeep. Gebruik in plaats daarvan een pH-neutrale reiniger. Deze tast de poedercoating niet aan en bijt niet in het aluminium. Werk ook voor aluminium veranda’s van boven naar beneden. In dit artikel lees je een stap-voor-stap instructie hoe je een aluminium veranda kunt schoonmaken.

6. Heb je een vergunning nodig voor een veranda?

In de meeste gevallen heb je in Nederland en België geen vergunning nodig om een veranda te plaatsen. Daar zitten echter wel bepaalde wettelijke regels aan verbonden. Deze zijn per gemeente soms verschillend en zijn meestal afhankelijk van de locatie van je woning en de plek van de veranda. In sommige gevallen zijn veranda’s daarom wel degelijk vergunningsplichtig. Vraag daarom altijd voor aanschaf van een veranda na bij je gemeente of je een vergunning nodig hebt voor jouw bouwwerk. Wil je weten welke specifieke eisen er gebonden zijn aan het vergunningsvrij plaatsen van een overkapping? In dit artikel hebben we alle informatie voor je op een rijtje gezet.

7. Is een veranda bewoonbare oppervlakte?

Een veranda is geen bewoonbare oppervlakte, maar wél extra woonoppervlakte. Dat klinkt tegenstrijdig, maar er zit een wezenlijk verschil tussen ‘woonoppervlakte’ en ‘bewoonbare’ oppervlakte. Dat komt omdat een veranda niet geïsoleerd en verwarmd is en niet geschikt is als permanente verblijfsruimte. Een veranda plaatsen voegt daarentegen wel extra vierkante meters oppervlakte toe aan je woning, maar is geen geschikte ruimte voor permanente bewoning. We kunnen daarom niet spreken van ‘bewoonbare’ oppervlakte.

Een veranda plaatsen en de bijkomende extra vierkante meters zorgt echter wel voor een waardevermeerdering van de woning. Uit internationaal onderzoek is gebleken dat een goed ontworpen overkapping de waarde van een woning aanzienlijk doet stijgen. Deze conclusie wordt dan doorgaans ook door Nederlandse makelaars bevestigd.

8. Welke vloer is het beste voor een veranda?

Er is geen ‘beste’ vloer voor een veranda. De beste vloer is er eentje die aansluit bij jouw wensen, bij de stijl en uitstraling van jouw overkapping en woning en de mate van onderhoud die je wil verrichten. De enige universele eisen die aan een vloer voor een veranda moet zitten, is dat deze stevig genoeg is om de constructie te dragen en waterpas is. Hierdoor kan water zonder problemen wegvloeien en kun je in een later stadium, indien gewenst, altijd nog glazen schuifwanden monteren in jouw veranda om er een volwaardige tuinkamer van te maken.

schuifwanden-dealer
Foto-tuinhuis-binnenkant

9. Hoe houd je een veranda koel?

De temperatuur onder je veranda kan op warme dagen flink oplopen. Dat komt omdat warme lucht opstijgt en vast blijft hangen onder je veranda. Dat is op lentedagen aangenaam, maar in de zomer soms te warm. Heb je glazen schuifwanden? Dan wordt dit effect nog eens versterkt.

Koeler zonder zonwering? Kies een polycarbonaat dak

Om je veranda koel te houden raden we je op de eerste plaats aan om zonwering te installeren. Heb je nog geen veranda en is zonwering geen optie? Overweeg dan om een melkwit polycarbonaat dak te kiezen. Deze optie laat het minste zonlicht door.

Heb je glazen schuifwanden? Zorg dan dat de glazen deuren gesloten zijn overdag. Open ze ‘s avonds als de zon onder is en laat ‘s nachts de wind er flink doorheen waaien. Plaats géén airco om je veranda te koelen. Dat is enorm duur en niet effectief. Plaats in plaats daarvan ventilatoren aan de buitenkant van de veranda en laat deze naar binnen blazen. Dat ziet er vreemd uit, maar op die manier blaas je frisse wind van buiten naar binnen.

10. Hoe richt je een veranda gezellig in?

Het mooie aan een veranda is dat het tegelijkertijd een verlenging is van je binnenruimte als de verbinding naar je tuin. We raden je aan om daar rekening mee te houden tijdens het inrichten van je veranda. Zorg dat de aankleding en het meubilair van je veranda aansluit bij je interieur binnen. Zorg tegelijkertijd voor veel groen en een warme sfeer. In dit artikel geven we je tips, inspiratie en voorbeelden van ForaVida klanten die hun veranda’s en overkappingen gezellig hebben ingericht. Hieronder vind je ook een kort overzicht van alle mogelijkheden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis levering

Altijd, in Nederland en België

Gemakkelijk retourneren

30 dagen gratis retourneren

5 jaar garantie

Genieten zonder zorgen

100% veilig afrekenen

iDeal / Klarna / Creditcard

Bezoek onze nieuwe showroom

Onze nieuwe showroom in Venlo is 7 dagen per week geopend. Je bent van harte welkom om onze producten te bekijken en onze medewerkers staan voor je klaar voor advies.

📍 Nijmeegseweg 2D, Venlo

Showroom-Venlo

Success!

The discount has been applied. You will see it when you checkout.

There has been a problem

Unfortunately this discount cannot be applied to your cart.

Deel