Wil je een terrasoverkapping, carport of veranda aan huis plaatsen? Je vraagt je wellicht af of je daar een vergunning voor nodig hebt. In de meeste gevallen heb je in Nederland en België geen vergunning nodig om een veranda te bouwen. Of je in Duitsland al dan niet een vergunning nodig hebt, hangt af van de wetgeving van de deelstaat. In België en Duitsland is het verplicht je gemeente in te lichten, maar we raden je aan hetzelfde te doen voor Nederlandse ingezetenen. Voor elk land gelden specifieke voorwaarden. We hebben alles uitgezocht en dat hieronder samengevat.
Nederland; vergunningvrij een overkapping plaatsen
Een terrasoverkapping of veranda bouwen kan in de meeste gevallen zonder vergunning, hoewel de regels in 2022 zijn aangescherpt. Of je een vergunning nodig hebt, hangt af van de stad waar je woont. Wij raden je aan je gemeente te raadplegen voordat je een terrasoverkapping of veranda bestelt. De meeste Nederlandse gemeenten hebben dezelfde regels en voorschriften:
- Een terrasoverkapping moet in je achtertuin worden geplaatst;
- Houd rekening met de maximale hoogte van de overkapping;
- De totale oppervlakte van je terrasoverkapping of veranda mag niet groter zijn dan 30 m²;
- De totale oppervlakte van je terrasoverkapping of veranda mag niet meer bedragen dan 50% van de totale oppervlakte van je tuin;
- Een terrasoverkapping kan niet als zelfstandige verblijfplaats worden gebruikt.
Controleer altijd de gewenste hoogte en plaats van je overkapping. Als je terrasoverkapping zichtbaar is vanaf de straat, moet je altijd navragen of je een vergunning nodig hebt, ongeacht de afmetingen van je veranda. Bovendien raden wij aan dat je tuinoverkapping sowieso niet hoger is dan drie meter. Voor elk gebouw boven de drie meter is in de meeste steden een bouwvergunning nodig.
België; veranda vergunningsvrij bouwen
De regels en voorwaarden in België zijn iets soepeler dan in Nederland, vooral wat betreft de toegestane afmetingen van je terrasoverkapping. In de meeste gevallen heb je geen vergunning nodig voor een terrasoverkapping. Het is echter verplicht je gemeente in kennis te stellen van je nieuw gebouwde terrasoverkapping. Je hebt geen bouwvergunning nodig als je aan al deze voorwaarden voldoet:
- De totale oppervlakte van je terrasoverkapping of veranda mag niet groter zijn dan 40 m². Reeds bestaande gebouwen zoals loodsen zijn inbegrepen;
- De maximaal toegestane bouwhoogte is 4 meter, gemeten vanaf de grond;
- De functionaliteit van je huis verandert niet door het plaatsen van een terrasoverkapping;
- Er is voldoende afstand tot de eigendomsgrens. Je terrasoverkapping moet aan de zijkanten minstens 3 meter van de erfgrens en aan de achterkant 2 meter van de erfgrens verwijderd zijn. De terrasoverkapping mag tot aan de erfgrens doorlopen, zolang de erfgrens (d.w.z. een muur of schutting) niet wordt gewijzigd”;
- De terrasoverkapping moet minstens 5 meter verwijderd zijn van alle beekjes, rivieren en andere waterbronnen;
- Vrijstaande veranda’s moeten binnen 30 meter van je huis worden gebouwd. Alle bovengenoemde voorwaarden gelden ook voor vrijstaande veranda’s.
Uitzonderingen
Voor terrasoverkappingen die aan alle voorwaarden voldoen, maar worden aangelegd in kwetsbare gebieden zoals oeverzones, landbouwgebieden en beschermde natuur, is in bijna alle gevallen een vergunning nodig. Als je twijfelt of je perceel in een beschermd gebied ligt, vraag dan hoe dan ook een vergunning aan. Je kunt een stap voor zijn door vooraf bij je gemeente te informeren.
Duitsland; vergunningplicht voor terrasoverkapping
Of je een bouwvergunning nodig hebt voor je terrasoverkapping, wordt in Duitsland bepaald door de wetgeving van de deelstaat. Er zijn echter ook enkele opmerkelijke verschillen tussen regio’s en zelfs gemeenten. De regels en voorwaarden zijn in Duitsland over het algemeen strenger dan in Nederland en België. Als vuistregel geldt dat voor alle terrasoverkappingen een bouwvergunning nodig is. Er zijn echter ook uitzonderingen op de vergunningplicht. In sommige gevallen heb je geen vergunning nodig. Het huidige levergebied van ForaVida is beperkt tot de deelstaat Noordrijn-Westfalen (NRW). In NRW staan de uitzonderingen op de vergunningplicht in artikel 61, lid 1, van de BauO NRW. Deze uitzonderingen kunnen verder worden beperkt door lokale wetgeving of door ontwikkelingsplannen. De voorwaarden waaronder je zonder vergunning een terrasoverkapping kunt bouwen zijn:
- De totale oppervlakte van je terrasoverkapping of veranda mag niet groter zijn dan 30 m²;
- De maximale diepte van je terrasoverkapping mag niet meer zijn dan 4,5 meter;
- Je hebt schriftelijke toestemming nodig van je buren;
- Je houdt je aan alle beperkingen die in het bestemmingsplan van het perceel worden genoemd, zoals eigendomsgrenzen, sneeuwvrijstelling, statische vereisten en goedgekeurde bouwmaterialen;
- De eigenaar zorgt ervoor dat de leefruimtes achter de terrasoverkapping voldoende verlicht en geventileerd zijn;
- De minimale afstand tot het perceel van je buren moet 3 meter zijn als je terrasoverkapping meer dan 1,5 meter aan de zijkant van je huis uitsteekt.
Helaas worden bouwprojecten in Duitsland vaak beperkt door de Duitse bureaucratie. Daarom adviseren we onze Duitse klanten altijd vooraf toestemming te vragen aan hun buren en ten minste meer informatie over de plaatselijke wetgeving in te winnen bij hun gemeente. De eerste stap naar je nieuwe terrasoverkapping is de stap richting je gemeentehuis.
Andere situaties
Van onze terrasoverkapping zelfbouwpakketten kun je een standaard overkapping of veranda maken, maar ze hebben natuurlijk ook andere toepassingen. Hiervoor hebben we ook de specifieke regels voor je uitgezocht.
Vergunning voor een carport
Terrasoverkappingen die worden gebruikt als carport vormen vaak een uitzondering op de bovengenoemde voorwaarden. Hoewel carports worden behandeld als een terrasoverkapping, is in de meeste gevallen een bouwvergunning nodig omdat zij bijna altijd zichtbaar zijn vanaf de straat. Informeer altijd eerst bij je gemeente. Houd rekening met de maximaal toegestane hoogte. Meestal worden bouwvergunningen afgegeven zolang je carport niet hoger is dan drie meter.
Terrasoverkapping bij een huurwoning
Heb je een huurwoning en wil je terrasoverkapping? Dan heb je naast de vergunningsregels ook te maken met regels van je verhuurder of een woningbouwvereniging. Deze hebben vaak al vastgestelde regels, dus kijk naast de regels voor een vergunning ook naar de afspraken die door de verhuurder zijn vastgesteld. Zijn er regels welke voorkomen dat je de overkapping kunt bouwen, vraag dan toch. Soms zijn de regels al jaren oud, nog voordat terrasoverkappingen heel populair zijn geworden. Wellicht hebben ze inmiddels een nieuw standpunt en inspireer jij ook andere buurtbewoners om hun woongenot te vergroten met een tuinoverkapping.
Vergunning nodig voor overkapping?
Alle informatie betreffende het vergunningvrij plaatsen van overkappingen in Nederland vind je op de website van de rijksoverheid. Ben je niet zeker van je zaak? Informeer dan altijd voor de zekerheid bij de gemeente, om problemen achteraf te voorkomen. Het zou namelijk doodzonde zijn als je de overkapping weer af moet breken.
Hoe hoog mag een overkapping zijn?
Als je een overkapping wilt plaatsen is het belangrijk om rekening te houden met de hoogte. Het zou natuurlijk erg jammer zijn als je achteraf problemen krijgt, omdat je overkapping te hoog is of niet op de juiste plek staat. Dus hoe hoog mag je overkapping zijn? Met behulp van informatie van de Rijksoverheid hebben we de verschillende opties uitgewerkt.
Er is een onderscheid in de maximaal bouwhoogte van bijgebouwen binnen een afstand van 4 meter vanaf het oorspronkelijk hoofdgebouw en daarbuiten.
Hoogte van een overkapping aan huis
Plaats je de overkapping aan huis, in de achtertuin en maximaal 4 meter vanuit je woning, dan gelden de volgende regels:
- er mag niet hoger gebouwd worden dan 30 centimeter boven de hoogte van de vloer van de eerste bouwlaag.
- heeft het hoofdgebouw maar één bouwlaag, dan mag de hoogte van de overkapping niet hoger zijn dan het hoofdgebouw.
- zonder vergunning mag nooit hoger gebouwd worden dan 5 meter.
Hoogte van een vrijstaande constructie
Staat de overkapping los van het huis en verder dan 4 meter van het hoofdgebouw, dan geldt een maximale hoogte van 3 meter zonder vergunningplicht. Ook hier moet je rekening houden met de plaatsing, want je moet binnen 1 meter van de erfgrens blijven. In België is een aanvullende regel; je moet binnen 30 meter van de woning blijven.
Wil je hoger dan 3 meter bouwen, dan zijn er specifieke eisen voor de dakvorm en de bouwhoogte. Dit wordt bepaald door omliggende percelen; er mag namelijk niet te veel zonlicht weggenomen worden.
- de hoogte van de overkapping is maximaal 5 meter
- deze hoogte is beperkt door de afstand tot de erfgrens
- het dak moet minimaal 2 schuine dakvlakken krijgen
- het laagste punt van het dak mag niet hoger zijn dan 3 meter
- de hellingshoek mag niet meer dan 55°
Overkapping bouwen in de buurt van water
Bouw je in de buurt van water? Dan is er misschien toestemming nodig van het Waterschap. Zelfs als je geen vergunning nodig hebt. Neem hiervoor contact op met het Waterschap in je regio.
Veelgestelde vragen
We hopen dit complexe onderwerp duidelijk te hebben gemaakt. Hieronder beantwoorden we nog wat veelgestelde vragen, maar mochten er nog andere vragen zijn, reageer dan hieronder.
Als laatste hebben we nog alle veelgestelde vragen voor je op een rijtje gezet.
Ik wil aan de zijkant van mijn huis een overkapping maken van 7×4 meter. Deze overkapping komt dan tegen de erfgrens met de buren te staan. Mag ik dit zomaar doen of moet ik aan bepaalde afmetingen voldoen?
Hallo Peter,
Als het binnen 1 meter van de erfgrens komt te staan is er sowieso in iedere gemeente meldingsplicht (uitgezonderd als het ter vervanging van een bestaande constructie is). Het is dus raadzaam om bij de gemeente verder te informeren of er meer nodig is dan alleen het melden.
Mochten er verder nog vragen zijn dan hoor ik het graag.
Goedemorgen kan ik een overkapping maken op mijn balkon? 1,5 x 4m is mijn balkon ongeveer
Hallo Marielle,
Het is mogelijk om een overkapping op een balkon te maken. Echter is het helaas niet mogelijk met uw maten. De minimale maat is 2,5 diep en 3 breed.
Mochten er verder nog vragen zijn dan hoor ik het graag.
Vriendelijke groet,
Team ForaVida
Overkapping- hout hok aan zijkant van garage dus buiten het bouw vlak.
Ik weet dat een overkapping om in te zitten 1meter van erf afscheiding moet zijn.
Mijn vraag is als je overkapping voor houthok – fietsen berging ook een meter van de erfgrens moet staan ,deze overkapping komt naast garage dus buiten bouwvlak.
Of zijn voor deze overkapping andere maten van .
Vriendelijke groet, Pietvandenberg
Beste Piet,
Dit kan per gemeente verschillen. Met deze reden kan ik hier ook geen antwoord op geven. Mijn advies zou zijn om het aan uw gemeente na te vragen.
Vriendelijke groet,
Team ForaVida
Graag reactie hierop
Hallo,
Wij hebben het idee om in de achtertuin een veranda tegen het huis te plaatsen , afmetingen 5,5m x 3,4m.
Moet ik hierbij rekening houden met de regel waarbij er niet meer dan 50% van de oppervlake van de achtertuin bebouwd mag worden?
Of geld hierbij alleen de regel dat de veranda zelf niet groter mag zijn dan 50% van de tuinoppervlakte, ongeacht de rest van de aanwezige bebouwing ( zoals de schuur ).
Gr. David.
Beste David,
Als de overkapping niet meer is dan 50% van de tuin oppervlakte, zou dit goed moeten zijn. Maar de schuur en andere bebouwingen tellen wél mee bij het bebouwde oppervlakte. Ik zou u adviseren om dit na te vragen bij de gemeente zodat u er zeker van bent dat het goed gaat.
Met vriendelijke groet,
Team ForaVida
Maar hoe als je woningbouwvereniging heel moeilijk doet en mag absoluut niet tegen de gevel?
En hebben hun eigen afmetingen
Beste Aga,
Wij zijn momenteel bezig met de ontwikkeling van volledig vrijstaande overkappingen. Wij hopen deze eind van de zomer aan ons assortiment te kunnen toevoegen. Houdt hiervoor onze website in de gaten.
U dient zich aan de eisen van uw woningbouwvereniging te houden, u zou daar kunnen inlichten wat toegestaan is. Wij kunnen u telefonisch of per mail altijd verder helpen met advies.
Vriendelijke groet,
Team Foravida
Telt de looppad mee met de 50% regel van je tuinoppervlakte?
Enkel eigen grond telt mee met de berekening van uw tuinoppervlak.
Mocht hierin iets niet duidelijk zijn kunt u het beste contact opnemen met uw gemeente om te zien wat uw gemeente toestaat met of zonder vergunning.
Met vriendelijke groet,
Esmee | ForaVida B.V.
Ik hoor van een collega dat een overkapping die 3 open zijden heeft, zonder vergunning geplaatst mag worden. Klopt dat?
Goedemiddag,
Dat klopt, mits het aan de voorwaarden voldoet zoals in dit artikel. Bij twijfel zou ik altijd aanraden om het even na te vragen aan de gemeente.
Vriendelijke groet,
Foravida
ik heb van de gemeente toestemming voor een overkapping tegen erfgrens nu gaan buren moeilijk doen kan een rechter dat terug draaien
Goedemiddag,
Dit is een ingewikkelde situatie. Wij durven niet te zeggen of een rechter hier uitspraak over kan doen.
Vriendelijke groet,
Foravida