Klantenservice – maandag t/m vrijdag van 08:00 tot 23:59, zaterdag en zondag van 09:00 tot 17:00 | Showroom Venlo geopend op Koningsdag

6 tips om je overkapping koel te houden

Het kwik stijgt, het zwembad wordt opgetuigd en de drankjes worden koud gezet. We genieten optimaal van de temperatuur, maar in de zomer kan het onaangenaam warm worden onder je terrasoverkapping. Maar hoe houd je eigenlijk een overkapping koel in de zomer? Het voelt soms als een verloren strijd, maar hier zijn zes tips waarmee jij ook in de zomer aangenaam kunt vertoeven onder je veranda.

Waarom het onuitstaanbaar warm kan zijn onder je overkapping

Het natuurkundige antwoord is dat er in je tuin een miniatuurversie van het broeikaseffect ontstaat. Het antwoord waar je op zit te wachten is dat warme lucht opstijgt, tegen het dak van je overkapping botst en daardoor niet kan ontsnappen. Hierdoor blijft de hitte onder je terrasoverkapping hangen en stijgt de temperatuur. Pas zodra de buitentemperatuur voldoende afkoelt, zal de temperatuur op natuurlijke wijze onder je overkapping ook dalen. Tot zo ver het probleem, nu over naar de oplossing. Hoe houd je een overkapping koel in de zomer?

overkapping koel houden
Warme lucht stijgt op, maar kan niet ontsnappen. Hierdoor is het warmer onder je overkapping.

Tip 1: leg je neer bij extreme hitte

Hoe graag we ook de oplossing hebben, bij een week lang temperaturen boven de dertig graden valt er nauwelijks iets te doen aan de hitte. Je kunt in deze temperaturen proberen om de warmte zo goed mogelijk te weren, maar het is bijna onmogelijk om op natuurlijke wijze de temperatuur aangenaam te krijgen als buiten de mussen van het dak vallen. Op zo’n momenten raden we je aan om de verkoeling ergens anders op te zoeken. Haal een ijsje, plons in het zwembad of houd je kalm binnen. Wil je toch je overkapping koel houden in de zomer? Kies dan voor het zwaardere geschut, maar dit komt helaas wel met een prijskaartje.

Tip 2: Gooi óf de hele boel open óf laat alles potdicht

Wie ooit eens op vakantie is geweest in Spanje of Italië zal begrijpen wat we bedoelen. Hoe houd je een tuinoverkapping koel in de zomer? De Spanjaarden en Italianen hebben gegarandeerd het antwoord en wij verklappen deze hier voor je. Zo zal je in Spanje eerder luifels zien dan overkappingen, maar houden ze hun woningen wel potdicht met dikke rolluiken. Afhankelijk van de soort en de locatie van je tuinoverkapping, kies je ervoor om óf alles open te gooien, óf alles juist dicht te laten. Heb je een open tuinoverkapping met veel glazen wanden? Doe dan alles open en laat er een briesje doorwaaien. Heb je een dichte tuinoverkapping van hout? Laat dan alles zo veel mogelijk dicht om de warme lucht van buiten de minste kans te geven om binnen te drinken.

Overkapping gesloten dak
Een dichte overkapping houd je het beste koel door alles dicht te houden
Overkapping met glas
Een open overkapping met veel glas gooi je wagenwijd open voor de wind

Tip 3: ’s nachts gooi je de boel altijd open

Vooruit, bijna altijd. Hiervoor hanteer je een simpele vuistregel: is het buiten koeler dan binnen? Dan doe je de boel open. In Nederland en België is dat ’s nachts gelukkig bijna altijd het geval. ’s Nachts doe je daarom alle glazen schuifwanden open, je zonwering naar boven en het liefst ook de deuren naar je woning wagenwijd open. Hierdoor koelt het ’s nachts af en duurt het ’s ochtends een stuk langer voor je overkapping opgewarmd is. Ben er ’s ochtends dan ook als de kippen bij om de boel weer potdicht te doen! Vraag maar aan de Spanjaarden. Maar hoe houd je een overkapping koel in de zomer als je dak volledig dicht is?

Tip 4: Polycarbonaat is koeler dan glas

Als je een aluminium overkapping koopt, is dit wellicht iets om te overwegen. Heb je al een overkapping of kies je voor een houten overkapping, dan kun je deze tip rustig overslaan. Zo niet, dan is het goed om te weten dat glazen dakplaten helderder zijn en laten daarom meer zonnestralen door. Hierdoor stralen ze weliswaar meer luxe uit, ze versterken wel het broeikaseffect onder je overkapping. Polycarbonaat dakplaten zijn mat en ondoorzichtig, zodat een deel van de zonnestralen weerkaatsen tegen het oppervlak.

Tip 5: Zonwering beschermt het beste

Op de vraag hoe je een overkapping koel houdt in de zomer is het meest effectieve antwoord: zonwering. De zon staat het hoogst midden op de dag, waardoor de meeste warmte veroorzaakt wordt doordat de zon boven op het dak van je overkapping schijnt. Zonwering is dan een uitkomst. Traditionele zonwering verduistert je overkapping. Hierdoor wordt het in de zomer al gauw een deprimerende plek waar je niet graag wil vertoeven. De nieuwste technologie voor overkapping zonwering is gemaakt van geweven aluminium. Deze houdt tot 96% van alle UV- en warmtestralingen tegen zonder dat deze je terrasoverkapping verduistert.

zonwering terrasoverkapping

Tip 6: Schakel verkoelende versterking in

Je kunt je overkapping ook koel houden door lichter of zwaarder geschut in te zetten. In de categorie lichtere geschut plaatsen we alle ventilatoren, luchtkoelers en mobiele airconditioning. De eerste twee van deze bieden je verkoeling, maar laten de temperatuur onder je overkapping niet zakken. De laatste doet dat wel, maar als we eerlijk zijn zitten er heel veel voorwaarden aan om dit effectief te laten zijn. Zo moet je mobiele airco krachtig genoeg zijn en is het koelen van een overkapping minder effectief is dan het koelen van een kamer. Dat komt doordat de gekoelde lucht makkelijker naar buiten ontsnapt door bijvoorbeeld glazen schuifwanden of opening. Kies je er toch voor om een mobiele airco te plaatsen? Zorg dan dat de slurf met warme lucht volledig rondom afgesloten is, zodat de warme lucht niet terug in je overkapping kan waaien.

Tip van het huis

Op veel websites worden mobiele airco’s geadverteerd die eigenlijk geen mobiele airco’s zijn, maar luchtkoelers. Mobiele airco’s hebben altijd een slurf om warme lucht af te voeren, luchtkoelers hebben een koelvak met water die voor verkoelende lucht zorgt.

Nu kun je een overkapping koel houden in de zomer, of in ieder geval zo goed mogelijk. Wij wensen je een ontzettend fijne zomer, geniet ervan en zorg op tijd voor voldoende verkoeling!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis levering

Altijd, in Nederland en België

Gemakkelijk retourneren

30 dagen gratis retourneren

5 jaar garantie

Genieten zonder zorgen

100% veilig afrekenen

iDeal / Klarna / Creditcard

Bezoek onze nieuwe showroom

Onze nieuwe showroom in Venlo is 7 dagen per week geopend. Je bent van harte welkom om onze producten te bekijken en onze medewerkers staan voor je klaar voor advies.

📍 Nijmeegseweg 2D, Venlo

Showroom-Venlo

Success!

The discount has been applied. You will see it when you checkout.

There has been a problem

Unfortunately this discount cannot be applied to your cart.

Deel