Klantenservice – maandag t/m vrijdag van 08:00 tot 23:59, zaterdag en zondag van 09:00 tot 17:00 | Showroom Venlo 7 dagen per week geopend

Fundering voor jouw veranda: essentieel of optioneel?

Een fundering voor je veranda is cruciaal voor de stevigheid en de veiligheid. Dit artikel geeft een overzicht van de verschillende funderingstypen en voorziet je van advies hoe je deze het best kunt aanbrengen, afgestemd op uw situatie en bodemsoort, om te zorgen dat je veranda stevig in de grond verankerd staat.

Belangrijkste punten

  • Een solide fundering is cruciaal voor de stabiliteit en de levensduur van veranda’s en beschermt tegen verzakking, vocht en andere weersinvloeden.
  • De keuze van de fundering moet afgestemd worden op het type grond, zoals zand, klei of veen, waarbij de stevigheid vooraf beoordeeld moet worden om stabiliteit te garanderen. Er zijn diverse funderingsopties beschikbaar, zoals betonpoeren, die afhankelijk van het type veranda en de grondsoort gekozen dienen te worden.
  • Een fundering is niet altijd noodzakelijk. Als je terras waterpas is en is voorzien van sterke keramische tegels, is een fundering niet altijd nodig.
  • Een waterpas veranda is een vereiste bij het plaatsen van een glazen schuifwand. Een fundering plaatsen is daarom mogelijk een uitkomst om dat te realiseren.

Belang van een goede fundering voor jouw veranda

Een goede fundering is cruciaal voor de levensduur en stabiliteit van een veranda. Een solide fundering ondersteunt niet alleen het gewicht van de constructie, maar voorkomt ook ongelijkmatige verzakkingen. Dit is vooral belangrijk bij zwaardere veranda’s, zoals die met glazen dakplaten,. Daarnaast beschermt een stevige fundering de aluminium of houten veranda tegen weersinvloeden zoals vochtigheidsveranderingen in de ondergrond en temperatuurschommelingen. Dit is van bijzonder belang bij houten veranda’s, waarbij het hout gevoelig kan zijn voor vocht en rot.

Bijkomende voordelen zijn het verhogen van de isolatie van de bodem, de bescherming tegen de kou en het voorkomen van het binnendringen van insecten en ongedierte. Met name bij houten veranda’s is een fundering daarom vaak geen overbodige luxe. Of je nu een eenvoudige fundering kiest met betonnen poeren of gaat voor een complete funderingsbalk, zorg ervoor dat je een stevige en solide fundering heeft voor jouw veranda.

Soorten grond en funderingskeuze

Bij de keuze van de fundering voor jouw veranda is het essentieel om rekening te houden met het type grond waarop de veranda geplaatst gaat worden. In Nederland komen verschillende soorten grond voor, namelijk zand, klei en veen, welke elk unieke uitdagingen stellen aan de fundering van veranda’s.

Het type grond en de hardheid moet vooraf beoordeeld worden om te verzekeren dat deze geschikt en stabiel genoeg is om het gewicht te dragen en verzakking te voorkomen.

Zandgrond

Zandgrond staat bekend om zijn uitstekende draagkracht en minimale samendrukbaarheid. Daarom is een standaard fundering meestal toereikend op zandgrond. Afhankelijk van de constructie kunnen voor een fundering op zandgrond betonpoeren worden gemonteerd, maar soms volstaat een zandbodem met keramische terrastegels ook.

Kleigrond

Funderen op kleigrond kan een uitdaging zijn vanwege de samendrukbaarheid en het hoge vochtgehalte van de grond. De kans op verzakking is dan groter, zelfs als de grond op het eerste oog droog en stabiel lijkt. Dat komt omdat regen of vocht de kleigrond zachter maakt, wat het risico op verzakking verhoogt. Een goede fundering biedt daarom een extra zekerheid voor kleigrond. Voordat je de fundering gaat plaatsen, is het belangrijk om de juiste fundering kies methode te selecteren op basis van de grondeigenschappen.

Veen- en leemgrond

Funderen op veen- en leemgrond kan complex zijn vanwege de grote hoeveelheid organisch materiaal en de neiging tot samendrukking. Veengrond heeft, net als kleigrond, een verhoogd risico op verzakking, Vaak is het noodzakelijk om veen- of leemgrond te verwijderen en te vullen voordat je een terras plaatst. Het is daarom ook aan te raden om een fundering aan te leggen als je woning zich op veengrond begeeft.

Funderingsopties voor veranda’s

Betonpoer 18x18 en 30 cm hoog met alu hoeklijn
betonpoer met hemelwaterafvoer

Er zijn verschillende opties beschikbaar voor de fundering van veranda’s, afhankelijk van de grondsoort, de grootte, het gewicht van de veranda en jouw persoonlijke voorkeur. Enkele van de meest gebruikte funderingsopties voor veranda’s zijn betonpoeren, snelbeton en schroeffundering. Onze veranda’s worden standaard geleverd zonder fundering, maar je hebt de mogelijkheid om een extra betonfundering (zonder of met hemelwaterafvoer) te bestellen.

Betonpoeren zijn betonblokken die in de grond worden gegraven als stevige fundering voor veranda‘s. Het plaatsen van betonbanden tussen betonpoeren zorgt voor extra stevigheid en voorkomt houtrot en schimmel. Regulier beton wordt vaak gebruikt voor het maken van deze betonpoeren.

Snelbeton zorgt voor een stevige fundering, maar belemmert wel de waterafvoer en maakt de veranda onverplaatsbaar. Schroeffundering wordt gekozen voor extra stevigheid en een diepe verankering in de grond. Voor eenvoudige veranda’s kan soms een bestaand betonnen terras of terras met keramische tuintegels volstaan als fundering.

Betonpoeren

Betonpoeren zijn prefab poeren van beton die worden gebruikt als stevige basis voor de staanders van een veranda, waarbij de vochtbestendigheid van beton zorgt voor een lange levensduur. Betonpoeren hebben als voordeel dat ze een snelle montage mogelijk maken doordat ze direct belastbaar zijn, wat bijdraagt aan een voorspoedig bouwproces en lange levensduur. Het is belangrijk dat de betonpoer waterpas staat voor een optimale stabiliteit en stevigheid. De betonpoeren zijn voorzien van aluminium hoeklijnen, waardoor je ze eenvoudig aan de staanders van je veranda bevestigt.

Betonpoeren zorgen voor een goede krachtverdeling op de ondergrond, wat wegzakken of uit het lood slaan van veranda’s voorkomt en bieden tevens bescherming tegen houtrot, waarbij opties met hemelwaterafvoer mogelijk zijn. Met name voor veranda’s met glazen dak is de montage van betonpoeren aan te raden.

Funderingsadvies en plaatsing

Bij het bepalen van de juiste fundering zijn de bodemgesteldheid en de aanwezigheid van ondergrondse diensten zoals gas, water of elektra van groot belang. Check daarom altijd de ondergrond en onderzoek voordat je gaat graven en altijd of er belangrijke nutsvoorzieningen liggen op de plaats waar de fundering komt.

We raden je aan om bij het plaatsen van betonpoeren een ruim gat te graven van tenminste de afmeting waar een tuintegel in kan liggen. Een extra tuin- of stoeptegel in het gat zorgt voor extra stabiliteit. Hierna plaats je de betonpoer boven op de tuintegel.

Bij twijfel over de juiste aanpak of bestaande fundering, is het raadzaam om deskundig advies in te winnen of zelfs de klus volledig uit te besteden als er een fundering nodig is. ForaVida biedt geen montageservice aan, maar onze stap-voor-stap montagehandleiding is voorzien van instructies hoe je de betonpoeren zelf kunt plaatsen.

Veelvoorkomende funderingsproblemen en oplossingen

Funderingsproblemen vormen een veelvoorkomende zorg bij veranda’s, die van invloed kunnen zijn op de stabiliteit en duurzaamheid ervan. Een van de meest voorkomende problemen is verzakking, vaak veroorzaakt door onvoldoende verdichting van de ondergrond of gebrekkige drainage. Om dit te verhelpen, is het essentieel om de grond goed te verdichten tijdens de installatie en ervoor te zorgen dat er voldoende afwatering is rondom de fundering. Het is belangrijk om eventuele gebreken te onderzoeken om verdere problemen te voorkomen.

Fundering voor verschillende soorten veranda’s

Elk type veranda vereist een specifiek type fundering. Houten veranda’s zien er natuurlijk uit en hebben een warme uitstraling, maar ze vereisen vaker dan aluminium veranda’s een stevige fundering voor de stabiliteit en ondersteuning van de constructie. Het belangrijkste verschil tussen een houten veranda en een aluminium veranda in het kader van de fundering, is dat houten veranda’s een risico hebben om te rotten of krom te trekken. Hierdoor is een fundering voor een houten veranda vaak eerder nodig dan voor aluminium veranda’s.

Aluminium veranda’s zijn populair vanwege hun minimale onderhoud en strakke afwerking, maar ook voor een aluminium veranda is een stevige fundering , zoals een gemetselde poer of betonpoer, erg praktisch. Vooral als men in de toekomst wil uitbreiden met glazen schuifwanden biedt een betonpoer extra garantie dat de ondergrond ook in de toekomst het gewicht van de glazen schuifwand kan dragen.

Samenvatting

Het overwegen van een stevige fundering is een essentiële stap bij het bouwen van een veranda. Of je nu kiest voor een houten, aluminium of glazen veranda, het is van cruciaal belang om te bepalen of je een fundering nodig hebt en zo ja, om vervolgens juiste fundering te kiezen die past bij de grondsoort en de specifieke eisen van jouw veranda. Van betonpoeren tot gemetselde poeren en innovatieve schroeffunderingen, er zijn tal van mogelijkheden om ervoor te zorgen dat jouw veranda stevig en veilig staat. Onthoud dat regelmatige inspectie en onderhoud essentieel zijn om de levensduur van jouw fundering en veranda te verlengen.

Veelgestelde vragen

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis levering

Altijd, in Nederland en België

Gemakkelijk retourneren

30 dagen gratis retourneren

5 jaar garantie

Genieten zonder zorgen

100% veilig afrekenen

iDeal / Klarna / Creditcard

Deel