ForaVida » Inspiratie » Doe-het-zelf » Stappenplan voor een sfeervol verlichte tuin

Stappenplan voor een sfeervol verlichte tuin

Het is hartje winter, dus het is vroeg donker en buiten is het maar een grijze bedoeling. Toch zijn wij heilig overtuigd dat je tóch van het buitenleven kunt genieten zodra de avond is gevallen, maar dan op een hele andere manier dan je misschien gewend bent. Met de juiste tuinverlichting breng je je tuin ook in de avond tot leven. Wij helpen je graag een handje op weg. Met dit stappenplan zorg jij voor een sfeervol verlichte tuin!

1. Maak een lichtplan

Je hoeft geen Picasso te zijn, maar zorg dat je een ruwe schets hebt van je tuin en de belangrijkste onderdelen. Teken hier in ieder geval één stopcontact in. Hier komt je transformator en is het startpunt van je lichtcircuit. Teken ook belangrijke objecten, zoals het tuinpad, een grote boom of een vijver. Het handigste is als je een schaaltekening maakt van je tuin. Houd je schets ook voor de komende stappen bij de hand, want vanuit hier gaan we je hele tuin omtoveren.

2. Bepaal wat je wil verlichten

Begin met het verlichten van de belangrijkste elementen. Maak hierbij onderscheid tussen functionele verlichting en sfeerverlichting. Begin op de eerste plaats met uitstippelen welke elementen per se verlicht moeten worden om bijvoorbeeld de veiligheid te vergroten, zoals voetpaden en poorten. Bepaal daarna de echte ‘eye-catchers’, de belangrijkste elementen die je als het goed is nu al opgenomen hebt in je lichtplan. Hier gaan we tuinverlichting aanbrengen om deze – letterlijk – in de spotlights te zetten. Markeer deze plekken in je lichtplan. Dit is de basis van het stappenplan voor een sfeervol verlichte tuin!

verlichte tuin voetpad

3. Speel met contrast en diepte

Less is more! Ga niet over de top met het verlichten van je tuin. Je wilt in dit geval niet de illusie wekken dat het dag is, je wilt op een nieuwe manier genieten van het buitenleven! Maak dus keuzes tussen donkere en lichte delen van je tuin. Nu komt je lichtplan goed van pas, want rond de plekken die je al gemarkeerd hebt hoeft niet nóg meer tuinverlichting te komen.

Verder kun je de duisternis in je voordeel laten werken. Iedereen die ’s avonds wel eens op de weg is zal beamen: het is moeilijk om afstanden in te schatten in het donker. Om je tuin zo groot mogelijk te laten lijken, plaats je verlichting in de hoeken van je tuin. Dit hoeft niet per definitie in de uiterste hoeken. Zorg wel dat je tuin zo ver mogelijk naar achteren is verlicht. Markeer nu ook deze in je lichtplan. Controleer nu of je nog plekken in je tuin mist waar we in dit stappenplan voor een sfeervol verlichte tuin tot nu toe geen aandacht aan hebben besteed en markeer ook deze.

4. Bepaal welke spots het beste bij je tuin passen

Tuinverlichting heb je in alle vormen en maten. Zorg daarom dat je zorgvuldig kiest welke spots het beste bij jouw tuin passen. Het zou immers doodzonde zijn om een grondspot de sterrenhemel in te schijnen. Gebruik je deze altijd om een object te verlichten. Prikspots daarentegen zijn veel veelzijdiger, deze zijn het makkelijkste te plaatsen en zijn draai- en kantelbaar, zodat ze nagenoeg alles verlichten wat je wil.

verlichte tuin wandspot

5. Connecting the dots

Nu je bepaald hebt waar je je tuin verlicht wil hebben en welke verlichting je nodig hebt, dien je ze enkel nog met elkaar te verbinden. Gemiddeld kun je zo’n 25 tot 30 lampen aansluiten op een transformator van 100W. Trek in je lichtplan vanuit de transformator de hoofdkabel richting de verlichtingspunten.  Vanuit de hoofdkabel gebruik je een T- of Y-verbinder om de bekabeling zo de kortste weg naar je tuinverlichting te laten volgen. Je kunt je bekabeling wegwerken en onder de grond leggen, maar let wel goed op dat er geen obstakel in de weg ligt.

Na het volgen van dit stappenplan voor een sfeervol verlichte tuin ben jij helemaal klaar om te genieten van je tuinverlichting en het buitenleven! Inspiratie opdoen? Volg onze Instagram pagina!

1 reactie op “Stappenplan voor een sfeervol verlichte tuin”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Winkelwagen
Deel