De meeste terrasoverkappingen van aluminium worden uitgevoerd met een polycarbonaat dak. Vaak is dit de goedkoopste terrasoverkapping, maar zeker niet de slechtste. Toch is er één eigenschap van het polycarbonaat waar je vooraf goed rekening mee moet houden: er kan condens in polycarbonaat platen ontstaan.
Waarom kan er condens ontstaan in polycarbonaat platen?
Alle kunststoffen (met uitzondering van PET) zijn waterdicht, maar niet dampdicht. Dit betekent dat er altijd condens kan ontstaan in de kanalen van meerwandige kunststofplaten, zowel bij vlakke als geprofileerde platen. In ons geval zijn dit dus polycarbonaat platen. Condens kan naar de onderzijde afgevoerd worden. Hoe groter de dakhelling, hoe gemakkelijker dit gaat. Condens kan ook van binnen naar buiten door de plaatwand verdampen.
De oorzaken van condens
De mate waarin condens in de plaat kan optreden hangt af van verschillende factoren. Met name:
- de isolatiewaarde van de plaat
- het verschil tussen binnen- en buitentemperatuur (indien van toepassing)
- de vochtigheidsgraad van de omgevingslucht (bij nieuwbouw is er veelal sprake van een hoge luchtvochtigheid door bv. het drogen van beton elementen)
- het buitenklimaat (hierbij speelt de oriëntatie van de gemonteerde platen een belangrijke rol.
- Bij platen die naar het zuiden georiënteerd zijn zal er duidelijk minder condens in de platen zichtbaar zijn.
- De plaat wordt warmer waardoor het condenswater snel weer uit de plaat verdampt.
- Bij platen die noordelijk georiënteerd zijn op bij platen waar weinig zon op schijnt bijvoorbeeld onder bomen, kan in meer of mindere mate regelmatig condens in de platen zichtbaar zijn.)
Condens in polycarbonaat platen is op zich technisch gezien geen probleem. Esthetisch kan het als vervelend ervaren worden. Helaas kan dit niet vermeden worden. Het is een eigenschap van het materiaal.
Voorkomen van condens in polycarbonaat platen
Om te voorkomen dat je last heb van condens in polycarbonaat platen hebben wij onze bij onze terrasoverkappingen rekening gehouden met:
- Gebruik van een helling van 8 graden
- Topkwaliteit AntiDUST® tape, made in Holland
- Speciaal ontworpen neusprofielen zodat de condens goed weg kan
Daarnaast raden wij aan bij een noordelijke tuin overkapping melkwit polycarbonaat te kiezen. Hierbij heb je minder kans op zichtbaar condens in polycarbonaat platen.
Veelgestelde vragen over polycarbonaat platen
Ook andere vragen over polycarbonaat platen hebben we hier voor je op een rij gezet.
Hoe maak je polycarbonaat platen schoon?
Het schoonmaken van polycarbonaat platen doe je 1 of 2 keer per jaar met behulp van een Ph-neutrale zeep. Je volledige terrasoverkapping schoonmaken doe je zo.
Kun je op een polycarbonaat dak lopen?
Op het polycarbonaat kun je niet lopen, maar op het dak van een terrasoverkapping wel. Hierbij is het wel belangrijk om alleen over de liggers te lopen. Hieronder zie je een manier waardoor je veiliger op het dak kunt lopen.
Hoe lang gaan polycarbonaat platen mee?
Bij goed onderhoud kunnen polycarbonaat platen wel 20 tot 25 jaar meegaan. Wij bieden standaard 10 jaar fabrieksgarantie op onze platen, dus die periode zit je sowieso goed!
Is polycarbonaat waterdicht?
Ja, polycarbonaat is waterdicht, maar niet dampdicht. Hierdoor kan er dus condens in polycarbonaat platen ontstaan.
Is polycarbonaat isolerend?
Polycarbonaat platen hebben een isolatiewaarde. Gezien de toepassing in onze terrasoverkappingen (niet-geïsoleerde profielen) is dit geen factor. Maak je een tuinkamer aan huis, dan kan het wel helpen om de tuinkamer iets warmer te houden.
Nog andere vragen? Laat gerust een reactie achter!