Klantenservice – maandag t/m vrijdag van 08:00 tot 23:59, zaterdag en zondag van 09:00 tot 17:00 | Showroom Venlo 7 dagen per week geopend

Welke verwarming voor een tuinkamer? Zo kun jij jouw tuinkamer verwarmen!

Kiezen welke verwarming voor een tuinkamer geschikt is, hangt af van diverse factoren. In dit artikel vergelijken we verschillende methoden en helpen we je met het maken van de juiste keuze.

verwarming tuinkamer

Belangrijkste punten

  • Een tuinkamer is een ruimte die volledig af te sluiten is met (glazen) voor- en zijwanden en verschilt van een serre omdat een tuinkamer doorgaans niet geïsoleerd is.
  • Elektrische terrasverwarmers, vooral infrarood heaters, zijn een efficiënte, betaalbare en duurzame verwarmingskeuze voor tuinkamers.
  • Kachels of open haarden worden niet aanbevolen voor tuinkamers vanwege extra regelgeving en mogelijke rookoverlast, en gasverwarmers zijn minder efficiënt en duurder vergeleken met elektrische opties.

Wat is een tuinkamer? Wat is het verschil tussen een tuinkamer en een serre?

Een tuinkamer, zoals de naam al doet vermoeden, is een ruimte in de tuin die volledig afgesloten kan worden door middel van (glazen) voor- en zijwanden. Deze kan tegen de gevel van een woning gemonteerd worden, maar kan ook vrijstaand zijn, wat je een flexibiliteit geeft bij de plaatsing ervan. Het doel van een tuinkamer is om de ruimte aangenaam te maken, zodat je er het hele jaar door van kunt genieten. In vergelijking met andere tuinkamers, biedt dit type tuinkamer een unieke ervaring.

Maar hoe verschilt een tuinkamer van een serre? Hoewel de termen soms door elkaar worden gebruikt, is een belangrijk onderscheid dat een serre vaak geïsoleerd is en direct aan het huis vastzit. Dit betekent dat terwijl je je serre kunt zien als een verlengstuk van je huis, je tuinkamer meer een aparte entiteit is, een oase te midden van je tuin.

De beste verwarming voor je tuinkamer

Er is een scala aan verwarmingsmethoden beschikbaar voor je tuinkamer, van elektrische terrasverwarmers tot kachels, gasverwarmers en infrarood verwarming. De keuze van de juiste verwarming hangt af van verschillende factoren, waaronder de efficiëntie, duurzaamheid en je persoonlijke voorkeur voor comfortabele warmte.

Glazen schuifwanden als isolatielaag

Glazen schuifwanden zijn niet alleen een prachtige toevoeging aan een tuinkamer, maar ze kunnen ook een praktische functie vervullen. Door hun vermogen om licht en warmte door te laten, helpen ze bij het vasthouden van warmte in je tuinkamer. Ze vormen een extra isolatielaag tussen de gevel van je woning en de buitenwereld. Hierdoor blijft warmte langer in je tuinkamer hangen.

Met deze extra isolatie hoef je minder bij te verwarmen om een aangename temperatuur te bereiken in je tuinkamer. Dit betekent dat glazen schuifwanden niet alleen bijdragen aan een aangename sfeer, maar ook aan een efficiëntere verwarming van je tuinkamer.

Er is echter een extra tip om in gedachten te houden! Op warme zomerdagen kan het in je tuinkamer erg warm worden. Om de ruimte af te koelen, kun je ‘s avonds en ‘s nachts de glazen schuifwanden volledig openen. Een overkapping kan ook helpen bij het reguleren van de temperatuur. Op deze manier profiteer je van het beste van beide werelden. Warmtebehoud in de koudere maanden en verkoeling tijdens de warme zomermaanden.

Elektrische terrasverwarmers: efficiënt en comfortabel

Elektrische terrasverwarmers, zoals een infrarood heater, zijn een uitstekende keuze voor je tuinkamer. Ze zijn niet alleen betaalbaar, maar ook bijzonder efficiënt in het verwarmen van de gehele ruimte. De hoeveelheid ruimte die een enkele terrasverwarmer kan verwarmen, hangt af van het vermogen van de heater, de te bestrijken oppervlakte en de positie waar deze gemonteerd wordt.

Om een optimale verwarming te garanderen, is het raadzaam om meerdere terrasverwarmers met voldoende vermogen te plaatsen. Bij het kiezen van een terrasverwarmer kun je in de productbeschrijving of op de verpakking vaak vinden wat de maximaal te verwarmen oppervlakte is.

Wat betreft de plaatsing van de terrasverwarmers: deze kunnen tegen een wand of gevel gemonteerd worden, maar kunnen ook op een statief geplaatst worden voor maximale flexibiliteit en mobiliteit. Dit betekent dat je de verwarming gemakkelijk kunt aanpassen aan je behoeften en de specifieke indeling van je tuinkamer.

Terrasverwarmer faro 2000w 2
Terrasverwarmer Evora
Terrasverwarmer Madeira

Tuinkamer verwarmen met een kachel of open haard

Hoewel een kachel of open haard een sfeervolle toevoeging kan zijn aan je tuinkamer, raden we dit type verwarming niet aan. Dit komt omdat er extra regels en voorwaarden verbonden zijn aan het gebruik van een kachel of open haard in je tuinkamer. Bovendien kunnen ze rook- en stankoverlast veroorzaken, wat het comfort van je tuinkamer kan verminderen.

Kies je toch voor een open haard of kachel? Dan is het belangrijk om voorzichtig te zijn met de plaatsing, vooral als je tuinkamer glazen schuifwanden heeft. Langdurige blootstelling aan de directe hitte van een kachel of open haard kan het glas doen barsten.

Terrasverwarmer-schommelstoel-glazen-schuifwanden
verwarming tuinkamer kachel

Terrasverwarmers op gas als verwarming voor een tuinkamer

Ten slotte is er de optie van terrasverwarmers op gas. Hoewel dit een populaire keuze is, zijn ze doorgaans minder efficiënt en duurder dan elektrische heaters, zoals de mobiele infrarood verwarming. Wel zijn ze in staat om snel een hoge temperatuur te bereiken en een kleine oppervlakte snel te verwarmen.

Daarom raden we een terrasverwarmer op gas niet aan als belangrijkste verwarmingsbron voor een tuinkamer. Ze kunnen echter een tijdelijke, mobiele oplossing zijn voor bijvoorbeeld barbecues of feestjes in je tuinkamer. Ondanks hun nadelen, kunnen terrasverwarmers op gas dus nog steeds een rol spelen in je tuinkamer.

Conclusie

Na het doornemen van de verschillende verwarmingsmethoden voor een tuinkamer, kunnen we enkele conclusies trekken. Elektrische terrasverwarmers zijn de meest efficiënte, betaalbare en duurzame optie om je tuinkamer te verwarmen. De extra isolatie die wordt geboden door glazen schuifwanden kan ook bijdragen aan een efficiëntere verwarming van je tuinkamer.

Hoewel het mogelijk is om een tuinkamer te verwarmen met een kachel of open haard, zijn er extra regels en voorwaarden aan verbonden, en kunnen ze rook- en stankoverlast veroorzaken. Terrasverwarmers op gas kunnen snel een hoge temperatuur bereiken, maar zijn over het algemeen minder efficiënt en duurder dan elektrische heaters.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis levering

Altijd, in Nederland en België

Gemakkelijk retourneren

30 dagen gratis retourneren

5 jaar garantie

Genieten zonder zorgen

100% veilig afrekenen

iDeal / Klarna / Creditcard

Success!

The discount has been applied. You will see it when you checkout.

There has been a problem

Unfortunately this discount cannot be applied to your cart.

Deel