Klantenservice – maandag t/m vrijdag van 08:00 tot 23:59, zaterdag en zondag van 09:00 tot 17:00 | Showroom Venlo 7 dagen per week geopend

Welk materiaal terrasoverkapping? De voordelen en nadelen op een rijtje

Een terrasoverkapping komt in allerlei soorten en maten en is verkrijgbaar met verschillende opties. Maar welk materiaal voor je terrasoverkapping kies je? Wij geven je een overzicht van de beschikbare opties en beschrijven de voor- en nadelen van al deze opties.

Aanbouw veranda

Welke soorten overkapping zijn er?

Een terrasoverkapping is een soort overkapping die aan huis geplaatst kan worden, maar ook vaak als vrijstaande overkapping geplaatst wordt. Afhankelijk van jouw voorkeur voor de positie van jouw terrasoverkapping, kan een ander materiaal het meest geschikt zijn. Een vrijstaande terrasoverkapping is doorgaans beschikbaar met een hellend dak en een achterwand of als vrijstaande lamellen overkapping.

De meest gebruikte materialen voor een overkapping

Voor zowel een overkapping aan huis als een lamellen terrasoverkapping zijn dezelfde materialen het meest populair. De meest gebruikte materialen voor een terrasoverkapping zijn:

  • Aluminium
  • Hout
  • Steen
  • Kunststof

Geïmpregneerd hout wordt vaak gebruikt voor de palen of staanders van een terrasoverkapping vanwege de duurzaamheid en bescherming tegen weersinvloeden.

Een aluminium terrasoverkapping en een houten overkapping zijn met afstand het meest populair. Dat komt onder andere omdat deze materialen eenvoudig verkrijgbaar zijn, betaalbaar zijn en over het algemeen onderhoudsarm zijn. Ieder materiaal heeft echter zijn eigen voordelen en nadelen. We lichten deze graag verder voor je toe.

Aluminium overkapping

Het materiaal van een aluminium terrasoverkapping bestaat doorgaans uit aluminium profielen en een polycarbonaat dak of glazen dak. Dit materiaal kent enkele unieke voordelen, maar ook enkele nadelen. Het aluminium frame vereist regelmatig onderhoud, zoals het schoonmaken met een milde zeep- en wateroplossing en het vermijden van schurende materialen, vooral als u dicht bij zout water woont.

Voordelen van een aluminium terrasoverkapping

Duurzaam materiaal en ijzersterk

Dit materiaal is extreem duurzaam en bestand tegen roest, corrosie en andere vormen van slijtage, waardoor het een bijzonder lange levensduur heeft. De stevige profielen zetten minimaal uit bij warme temperaturen en krimpen evenmin nauwelijks in als het weer afkoelt. Daarmee is materiaal overkapping ijzersterk en bestand tegen schommelende weersomstandigheden.

Onderhoudsarm

Een van de grootste voordelen van aluminium is dat het vrijwel geen onderhoud vereist, wat ideaal is voor mensen met een drukke levensstijl. De profielen zijn van extra zware kwaliteit en voorzien van Interpon (Akzo Nobel) poedercoating, waardoor onderhoud minimaal is. Daarnaast voldoen alle profielen aan de hoogte Europese bouwnormen.

Modern uiterlijk met glazen schuifwanden

Dit materiaal biedt een strak en modern uiterlijk dat goed past bij de meeste woningen. Dit materiaal is doorgaans verkrijgbaar in meerdere verschillende kleuren, zodat er altijd een geschikte terrasoverkapping voor jouw woning is. Maak het helemaal af door glazen schuifwanden toe te voegen!

Makkelijk zelf te monteren

Deze variant bestaat meestal uit zelfbouw pakketten, waardoor je met enige handigheid en met behulp van een montage handleiding eenvoudig binnen één dag zelf een terrasoverkapping kunt monteren. In tegenstelling tot hout, plaats je zelfs grote overspanningen eenvoudig zelf binnen één dag.

Nadelen van een aluminium terrasoverkapping

Beperkte keuzevrijheid

Een terrasoverkapping van dit type bestaat meestal uit een standaard constructie. Ondanks dat je zelf de kleur, het type dakbedekking en extra opties op het gebied van uiterlijk kunt kiezen, ben je beperkter in de vorm en het uiterlijk dan bij een overkapping op maat van andere materialen.

Geen natuurlijk uiterlijk

Dit type overkapping is niet geschikt voor ieder terras, iedere tuin of iedere woning. Heb je een woning of tuin met landelijke uitstraling? Dan is het robuuste, minimale design misschien niet helemaal geschikt. Een overkapping van hout is dan misschien een keuze die beter bij jouw woningstijl past.

Zijkant-glazen-schuifwand-met-zijspie
aluminium overkapping
polycarbonaat zijspie met aluminium zijwand
Overkapping kopen

Houten overkapping

Zoals de naam al zegt, bestaat het materiaal van dit type hoofdzakelijk uit hout. De staander en dwarsligger bestaat in zo een geval uit hout. De meest gebruikte houtsoort is douglas hout. Voor de palen en andere delen van de overkapping wordt vaak geïmpregneerd hout gebruikt. Het dak bestaat vaak eveneens uit hout met epdm-dakbedekking, maar ook dakpannen, glazen dakplaten of een polycarbonaat dak is mogelijk bij houten overkappingen.

Voordelen van een houten terrasoverkapping

Keuze- en ontwerpvrijheid

Een terrasoverkapping van hout wordt vaak op maat gemaakt en ontworpen naar jouw specifieke wensen. Hierdoor heb je doorgaans de vrije hand in het ontwerp. Daarnaast is het hout eenvoudig te bewerken, waardoor je een terrasoverkapping in de meest denkbare kleuren en vormen kunt realiseren.

Natuurlijke uitstraling

Waar bijvoorbeeld een kunststof terrasoverkapping een strak en robuust uiterlijk heeft, heef een houten terrasoverkapping een natuurlijkere uitstraling. Hierdoor oogt het warm en voelt het al gauw knus aan.

Nadelen van terrasoverkappingen van hout

Onderhoudsintensief

Hout is een natuurlijk product. Daarom zal het minder bestand zijn tegen weersinvloeden. Het gevolg is dat het hout sneller slijt. Hierdoor is de levensduur van een houten terrasoverkapping doorgaans ook korter dan van een aluminium veranda. Je dient vaker onderhoud te plegen aan jouw terrasoverkapping als deze gemaakt is van hout.

Onduidelijke prijs

Wie online zoekt op de prijs van een houten veranda, ziet enorm veel prijsverschillen. Ook op de vraag welk materiaal terrasoverkapping goedkoper is, is geen eenduidig antwoord. Dat komt omdat houten terrasoverkappingen vaak ingekocht worden door een specialist, die vervolgens ook kosten voor het monteren in rekening brengt. Hierdoor is het lastig om de juiste prijs-kwaliteitverhouding in te schatten.

Hoger risico op verzakking

Een houten terrasoverkapping heeft een verhoogd risico op verzakking, vooral bij grote overkappingen. Dit komt omdat hout, hoewel stevig, onder invloed van gewicht en weersomstandigheden na verloop van tijd sneller buigt ov vervormt dan kunstmatige materialen. Bij grote overkappingen neemt het gewicht dat op de staanders rust toe, waardoor deze zwaarder belast worden. Om dit te voorkomen, heb je bij grotere houten veranda’s vaak een hoger aantal staanders nodig, Het nadeel hieraan is dat het geen vrij uitzicht biedt op jouw tuin of de omgeving.

tuinhuis-na
Overkapping-4-rail-met-dakraam
Klassiek-hout-glazen-schuifdeuren
Glazen-schuifwanden-in-schuur

Overkappingen van steen

Stenen overkappingen ontstaan meestal doordat één of meer bestaande gemetselde muren worden doorgetrokken en voorzien worden van een afdak. Een overdekt terras biedt bescherming tegen regen, wind en felle zon, en beschermt tevens je terras en tuinmeubelen zonder zonlicht weg te nemen of het zicht te versperren. Afhankelijk van het aantal stenen muren dat je al hebt, kan een terrasoverkapping van steen een relatief goedkoop of juist een heel duur type zijn. Hetzelfde geldt voor het gemak van de montage, of beter gezegd, het metsel- of stucwerk.

Voordelen van een overkapping van steen

Verlenging van de woning

Een veranda van steen gebruikt vaak een bestaande muur of het verlengde daarvan als zij- of achterwand. Hierdoor sluit een stenen overkapping meestal naadloos aan op de rest van de woning. De veranda voelt daardoor als een verlenging van jouw woning. Steen is om diezelfde reden ook een goed materiaal als je jouw garage of schuur om wilt bouwen tot overkapping.

Weinig onderhoud nodig

Stenen overkappingen zijn misschien wel het sterkste materiaal en zorgt net zo goed voor een prachtige overkapping. Daarnaast is een overkapping van steen doorgaans het materiaal met de meest stevige fundering. Het grootste voordeel is misschien ook wel het minimale onderhoud dat vereist is om een overkapping van steen in topconditie te houden.

Nadelen van een stenen overkapping

Hoge kosten

Een van de grootste nadelen van een stenen overkapping zijn de hoge initiële kosten. Materialen zoals baksteen, natuursteen en beton zijn duurder dan andere gangbare materialen en de bouw vereist vaak vakmanschap, wat de kosten verder kan verhogen. Heb je dus nog geen enkele wand om te converteren naar een overkapping? Dan ben je meestal het duurst uit voor een constructie van steen.

Lange bouwtijd

Het bouwen van een stenen overkapping kan meer tijd in beslag nemen dan andere materialen. Dit komt door de complexiteit van het metselwerk en de tijd die nodig is om de fundering te leggen en de structuur op te bouwen. Waar de montage van een overkapping van andere materialen vaak niet langer dan één dag in beslag neemt, ben je met een overkapping van steen langer kwijt.

Beperkte flexibiliteit

Eenmaal gebouwd, is een stenen overkapping minder flexibel qua aanpassingen of verplaatsingen. Dit kan een nadeel zijn als u in de toekomst uw buitenruimte opnieuw wilt indelen of als uw behoeften veranderen.

Stenen-serre-antraciete-glazen-schuifwand
Stenen-aanbouw-zwarte-glaswanden
Poolhouse-glazen-schuifwand
houthok-serre

Conclusie

Een overkapping is te realiseren in veel verschillende soorten en maten en zorgt ongeacht het materiaal voor extra comfort. Ieder materiaal heeft zijn eigen voordelen en nadelen. Welk materiaal voor een overkapping het best is, hangt af van je persoonlijke voorkeuren. Wil je een moderne, luxueuze uitstraling? Dan is aluminium een materiaal dat geschikt is voor je. Wil je liever een landelijke uitstraling? Dan zou een veranda van hout beter passen. 

zijwand overkapping
glazen schuifwand op maat
Zeecontainer-omgebouwd-houtafwerking-met-glazen-schuifdeuren
overkapping gezellig aankleden verlichting
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis levering

Altijd, in Nederland en België

Gemakkelijk retourneren

30 dagen gratis retourneren

5 jaar garantie

Genieten zonder zorgen

100% veilig afrekenen

iDeal / Klarna / Creditcard

Bezoek onze showroom

Onze showroom in Venlo is 7 dagen per week geopend. Je bent van harte welkom om onze producten te bekijken en onze medewerkers staan voor je klaar voor advies.

📍 Nijmeegseweg 2D, Venlo

Showroom-Venlo

Success!

The discount has been applied. You will see it when you checkout.

There has been a problem

Unfortunately this discount cannot be applied to your cart.

Deel